ODLIČNA VIJEST

U KBC-u Rijeka postavljanjem stenta prvi puta izliječena koarktacija aorte kod djece!

Zahvat koji se izvodio samo u KBC-u Zagreb, od sada je moguće obaviti i u riječkoj bolnici

Zahvaljujući novom načinu liječenja djeca neće trebati na klasičnu kardiokiruršku operaciju u kojoj se otvaraju grudni koš i srce, a oporavak će im biti daleko brži i lakši. Očekivani završetak liječenja bit će oko 18 godine života nakon završetka rasta i razvoja, kada će se zahvat ponoviti, proširiti postojeći stent i time postići trajno izlječenje. U Republici Hrvatskoj je do sada na zagrebačkom Rebru izvedeno desetak takvih zahvata.

Prvi takav zahvat izvan Zagreba, postavljanje stenta na mjestu suženja aorte, kod dvoje djece u dobi od 11 i 12 godina, izveli su 8. ožujka 2021. pedijatrijski interventni kardiolozi prim. Neven Čače i dr. Aleksandar Ovuka iz Dječje bolnice Kantrida.

Operacija je obavljena u prostorima sušačke angiosale uz pomoć tima suradnika; anesteziologinje dr. Dunje Rački Simić medicinskih sestara, instrumentara, inženjera radiologije, te uz potporu konzultanta dr. Roberta Sabiniewicza s Klinike za dječju kardiologiju i urođene srčane greške Sveučilišne bolnice Gdanjsk u Poljskoj.

Ova se nova metoda liječenja izvodi u općoj anesteziji, a do mjesta koarktacije aorte dolazi se femoralnim pristupom kroz arteriju u području prepone. Potom se učini snimanje krvne žile s kontrastnim sredstvom te se do mjesta suženja uvede balon-kateter na kojem se nalazi nerašireni stent (metalna mrežica). Napuhavanjem balona stent se širi, utiskuje se u stjenke krvne žile i tako održava arteriju prohodnom, pojašnjava prim. Neven Čače, intervencijski kardiolog Klinike za pedijatriju i voditelj tima koji je izveo zahvat.

Koarktacija aorte je prirođena srčana greška suženja lumena aorte ispod izlazišta lijeve arterije subklavije, koja rezultira opstrukcijom protoka krvi i tlačnim opterećenjem lijeve klijetke srca. Procjenjuje se da se na tisuću novorođene djece rodi između osmero i desetero djece sa prirođenim srčanim greškama, a od toga je jedna srčana greška koarktacija aorte koja se dvaput češće javlja u dječaka.

Terapijske opcije liječenja suženja aorte kod djece do sada su uglavnom uključivale kirurško zbrinjavanje ili metodu balonske dilatacije kao često privremeno rješenje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari