ODUŠEVILI LJUBLJANSKU PUBLIKU

U Ljubljani se od stare godine opraštali uz riječkog „Orašara“ u prepunom Cankarjevom domu!

Ansambl Baleta HNK Ivana pl. Zajca svoju je iznimno uspješnu 2022. godinu zaključio gostovanjem u Ljubljani.

Nakon Ludwigsburga u Njemačkoj u dva navrata, Tivta u Crnoj Gori, Savonlinne u Finskoj i Herakliona na Kreti, bilo je to njihovo čak šesto prošlogodišnje inozemno gostovanje, zahvaljujući kojem se i ljubljanska publika od stare godine opraštala uz čaroliju riječkog „Orašara“.

Naime, dvije večeri za redom, 30. i 31. prosinca, Riječani su dupkom napunili veliku Gallusovu dvoranu ljubljanskog Cankarjevog doma.

Riječki “Orašar” oduševio ljubljansku publiku

Riječki “Orašar” u koreografiji Maura de Candije, na svevremensku glazbu Čajkovskog, koji pruža novi pogled na ovu baletnu bajku, oduševio je ljubljansku publiku koja je izvođačice i izvođače ispratila onako kako ih ispraćaju gdje god nastupaju – ovacijama.

Tako je gledateljica Claudia Sovre, nakon izvedbe, predstavu ocijenila riječima: “Odličan i iznenađujući spoj klasičnog i suvremenog baleta. Glavni pas de deux je bio vrhunski!”, a Petra Dovč: „Predstava je odlična, živa, puna predivnih detalja. Super baletna izvedba s odličnim balerinama i baletanima. Bravo, riječki HNK!“

„Svjesno smo se prije četiri sezone odlučili novog riječkog Orašara izgraditi na balansu suvremenog i neoklasičnog baletnog jezika. Dali smo mu svjež, možda i pomalo neočekivan scenografski i kostimografski okvir. Uspjeh ljubljanskog gostovanja našeg „Orašara“ u Cankarjevom domu dodatno nas ohrabruje i dokazuje da takvi pomaci na estetskom i sadržajnom planu privlače pažnju i uspijevaju nanovo impresionirati današnju publiku, onu mladu kao i onu nešto stariju“, rekla je zadovoljna ravnateljica riječkog Baleta Maša Kolar. A iznimno zadovoljni su bili i domaćini.

Izvrsnost prepoznaju na europskim plesnim pozornicama

Nakon još jednog međunarodnog gostovanja i uspjeha koji je samo dodatno potvrdio kako njihovu umjetničku kvalitetu i izvrsnost prepoznaju na europskim plesnim pozornicama, riječke plesačice i plesači u novu 2023. ulaze pripremajući svoju sljedeću premijeru, balet „Čajkovski“ što ga potpisuje španjolski koreograf Cayetano Soto, a bit će premijerno izveden u veljači.

Projekt je dio jedinstvene, dvostruke baletne koprodukcije sa zagrebačkim HNK što je čini i balet „Spartak“, a nastala je kao rezultat inicijative K-HNK – konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari