U Mošćeničkoj Dragi započeli radovi dogradnje obale i uređenja obalne šetnice

Na rivi u Mošćeničkoj Dragi obilježen je početak radova na dogradnji obale i izgradnji obalne šetnice u Mošćeničkoj Dragi.

Investicija je to vrijedna 8.839.671,48 kuna. Županijska lučka uprava Opatija-Lovran-Mošćenička Draga i Općina Mošćenička Draga suinvestitori su projekta. Dio radova odvija se na lučkom području i to na njegovom morskom dijelu, dok je manji dio izvan lučkog područja.

„Mi smo županija koja je prepoznala da je pola županije more, da imamo 1065 kilometara obalne crte gdje smo utvrdili granice pomorskog dobra na 500 kilometara, što znači da se može koncesionirati, a mi smo izdali preko 100 koncesija. Na navedenom području nalaze se još 103 županijske luke kojima upravljaju ŽLU, a u velikom broju njih pripremili smo niz projekata rekonstrukcija, proširenja i dogradnja luka i pristaništa kojima stvaramo uvjete za kvalitetnije povezivanje. Svjedoci ste velikog investicijskog ciklusa diljem Primorsko-goranske županije, a sve što smo potpisali je i napravljeno tako da sigurno očekujte da ćemo završiti i ovo u Mošćeničkoj Dragi“, rekao je župan Zlatko Komadina.

Zadovoljstvo početkom projekta iskazao je i načelnik Općine Rikardo Staraj.

„Zahvaljujem se Županiji i resornom Ministarstvu na pomoći te mislim da zajedničkim snagama lokalne samouprave, Županije i Ministarstva možemo podignuti Mošćeničku Dragu. Iznimno sam ponosan što sam na sreću načelnik koji otvara prvo gradilište na obali nakon nekih 100-tinjak godina. Svjedoci ste nekih malih zahvata, ali ovo predstavlja jedan kapitalni projekt koji će podignuti vizuru same općine“.

Ravnatelj ŽLU Fernando Kirigin detaljnije je objasnio tijek radova. Zahvatom je obuhvaćeno produženje tj. dogradnja postojeće operative obale i izgradnja nove obale u nastavku, sa šetnicom u zaleđu. Operativna obala se produžuje u istoj ravnini za 25 m. Na taj način se uz postojeću obalu dobiva mogućnost istovremenog pristajanja dva veća turistička broda, a ujedno je dobivena nova zaobalna površina.

Nova obala je planirana u nastavku u dužini od oko 61 m. U odnosu na operativnu obalu je više uvučena prema kopnu. Nova obala je širine 5,5 m i unutar je lučkog područja, a  šetnica u zaleđu  je širine 6,5 m.  Šetnica je u razini sa operativnom obalom tj. viša je za 45 cm od nove obale. Ostatak stjenovitog prostora od šetnice  do potpornog zida širine 5,5 do 6,5 m, će se poravnati u širini 3,0 m, a ostalo će se nastojati sačuvati kao što je i sada prirodno stjenovito, s manjim ozelenjivanjem. Na kraju u zaleđu šetnice uz postojeću taložnicu planirane su stepenice za povezivanje parka koji se nalazi iznad (visinska razlika 5,2 m).

Izvođač radova je  G.A.M.I.K. d.o.o. Financiranje projekta u I. fazi je osigurano od strane Primorsko-goranske županije u iznosu od 1.000.000,00 kuna i Općine Mošćenička Draga u iznosu od 500.000,00 kuna.

Navedenom projektu prethodila je sanacija obale luke Mošćenička Draga u kojoj je Primorsko-goranska županija sudjelovala sa 322.000,00 kuna te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sa iznosom od 1.100.000,00 kuna te Općina Mošćenička Draga sa 150.000,00 kuna i ŽLU OLMD sa 150.000,00 kuna.

U prigodnom programu nastupali su učenici OŠ Viktora Cara Emina Lovran i PŠ Mošćenička Draga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari