RIJEČKI UMJETNIK

Galerija | U Muzeju grada Rijeke otvorena izložba slika Radovana Kunića „Četiri godišnja doba?“

Jedan od najistaknutijih riječkih umjetnika mlađe generacije, Radovan Kunić, u Muzeju grada Rijeke izlaže novi ciklus radova pod nazivom „Četiri godišnja doba?“

Kunić se ovaj put predstavlja site-specific serijom recentnih slika, nastalih u proteklih godinu dana promišljajući industrijski prostor nekadašnje upravne zgrade Rafinerije šećera. Slike su izrađene tehnikom ulja na platnu, a ne pokazuju samo umjetnikovo vrsno vladanje tradicionalnim tehnikama kao što su ulje na platnu i crtež, nego i njihovo transponiranje u suvremene multimedijalne i intermedijalne prakse, koje uključuju animaciju, instalaciju i video. Izložba je koncipirana imajući na umu izazov interpolacije suvremenog umjetničkog djela u povijesnu zgradu – spomenik kulture, koja u ovom slučaju ima ulogu muzeja.

Posjetitelje su na otvorenju pozdravili umjetnik Radovan Kunić, zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan, zamjenik v.d. ravnatelja Muzeja grada Rijeke Velid Đekić i autorica izložbe, kustosica Muzeja grada Rijeke Sabrina Žigo.

Zamjenica Krpan istaknula je kako vjeruje da ova izložba posjetitelje neće samo oduševiti svojom estetskom vrijednošću već će ih potaknuti i na duboka promišljanja.

„Grad Rijeka doista je posvećen poticanju i podržavanju umjetnosti i kulture, o čemu svjedoči upravo ova Palača, odnosno Muzej grada Rijeke u kojem se nalazimo, ali i gotovo potpuno obnovljen i dovršen Art kvart u Benčiću. Izložba riječkoga umjetnika, govori upravo u prilog svemu tome, stoga čestitam dvojcu koji je zadužen za realizaciju ove izložbe, autoru Radovanu Kuniću, koji donosi svoj osobni izričaj i interpretaciju “Četiri godišnja doba” na jedinstven i inspirativan način te kustosici Sabrini Žigo, čija strast prema umjetnosti i sposobnost da prepozna izvanrednost u radovima umjetnika, predstavlja važan dio naše umjetničke zajednice“, istaknula je zamjenica Krpan.

Motiv četiri godišnja doba doživio je u povijesti umjetnosti brojne interpretacije, a Kunić ga vidi u formi pitanja, implicirajući neizvjesnosti i kontradikcije prirodnih i društvenih procesa današnjice. Slike pokazuju Kunićevu fascinaciju prirodom, okupiranost njenim senzacijama koje prenosi u pejzaže velikih formata, s pomno i dugo slikanim detaljima. U inicijalno pejzažne i žanr-slike uvodi autohtone objekte koji, usprkos svojoj začudnoj prisutnosti, konotiraju moguća značenja i otkrivaju umjetnika senzibiliziranog za sve kompleksniju svakodnevnicu suvremenog čovjeka.

Radovan Kunić rođen je u Rijeci 1987. godine. 2012. godine diplomirao je kiparstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Od tada aktivno djeluje na umjetničkoj sceni, izražavajući se pretežno u mediju slikarstva. Pored slikarstva, stvara i u medijima kao što su animacija i instalacija. Sudjeluje na međunarodnim simpozijima i rezidencijama (Belgija, SAD, Njemačka) te izlaže na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, a njegovi se radovi nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Autor je javnog rada – mozaika „Mehanizam“ koji se nalazi na riječkom Molo longu. Od 2015. radi kao asistent na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Izložba „Četiri godišnja doba?“ u Muzeju grada Rijeke ostaje otvorena do 3. prosinca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari