PONOVNO PRVI!

PRVI U HRVATSKOJ! U KBC-u Rijeka izvedena napredna korekcija srčanog zaliska bez kirurškog reza

U KBC-u Rijeka kod tri su bolesnika s teškom srčanom greškom – propuštanjem ili regurgitacijom mitralnog zaliska i istodobno prisutnim visokim rizikom za klasičan kirurški zahvat – tijekom srijede, 25. listopada i četvrtka, 26. listopada 2023. uspješno učinjene korekcije greške bez kirurškog reza.

U sva tri slučaja primijenjena je jedna od najinovativnijih metoda intervencijske kardiologije – ugradnja kopči PASCAL koje priljubljuju rubove listića zaliska, što je ujedno prvi put učinjeno ovom metodom u Republici Hrvatskoj.

Ugradnja kopči PASCAL

Kod sva tri bolesnika zahvati ugradnjom kopči PASCAL, „rub na rub“ korekcije teškog popuštanja mitralnog zaliska, protekli su uredno. Planirani je boravak u bolnici dva dana, iza čega se očekuje kraći kućni oporavak po detaljnim uputama te postupan povratak normalnim životnim navikama uz redovite kardiološke kontrole.

Kardiokirurški zahvat i popravak ili zamjena zaliska svakako je prva opcija u većine bolesnika, no za one bolesnike koji imaju visok rizik od takvog zahvata, postoji opcija intervencije bez kirurškog reza kada se u srčane šupljine pristupa kroz neku od velikih krvnih žila. Ovakve su intervencije mitralnog zaliska na riječkoj Kardiologiji izvođene uspješno i ranije, metodama koje su tada bile dostupne.

Srce je pumpa koje svojim radom omogućava cirkulaciju krvi u dva smjera – kroz pluća i kroz sva druga tjelesna tkiva. Da bi krv cirkulirala u „pravom“ smjeru, potrebno je da se sva četiri zaliska koja naše srce ima, pravilno otvaraju i zatvaraju.

Poremećaj srčanih zalisaka

Propuštanje mitralnog zaliska ili mitralna regurgitacija drugi je po učestalosti poremećaj srčanih zalisaka. Mitralni se zalisak nalazi između lijeve klijetke i pretklijetke. Kod mitralne insuficijencije dolazi do propuštanja krvi u trenutku kada bi krv trebala cirkulirati iz klijetke u aortu te se njezin određeni dio vraća u lijevu pretklijetku umjesto da opskrbljuje tijelo.

Ukoliko je volumen navedenog povrata krvi značajan, dolazi do niza ozbiljnih subjektivnih smetnji i konačno popuštanja srca, uz postupno napredovanje morfoloških i funkcionalnih promjena ne samo mitralnog zaliska već i brojnih drugih srčanih struktura. Cijelo je srce time uključeno u začarani krug ove bolesti koja neumitno napreduje, uzrokuje opetovane hospitalizacije zbog popuštanja srca i završava smrću bolesnika ukoliko se njezino napredovanje ne prekine na vrijeme.

Riječki tim kardiologa boravio u Izraelu

U trajnom praćenju najnovijih trendova riječki tim kardiologa – u sastavu Gordana Bačić, dr. med., mr. sc. Ivana Smoljan, doc. dr. sc. David Gobić, doc. dr. sc. Tomislav Jakljević i doc. dr. sc. Vjekoslav Tomulić, u rujnu ove godine, prije rasplamsavanja ratnih sukoba, boravili su na teoretskoj i praktičnoj edukaciji u međunarodnom centru za biomedicinske inovacije u Tel Avivu. Uz međunarodno priznate stručnjake na čelu s prof. Haimom Danenbergom riječki su stručnjaci tijekom boravka u Izraelu imali priliku naučiti novosti iz endovaskularne medicine – medicinskih zahvata koji se provode pristupom kroz krvne žile i često zamjenjuju velike kirurške zahvate.

Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, po struci i sam kardiolog, ovom nam je prilikom komentirao:

„Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Rijeka još je jednom pokazala kako svojim bolesnicima osigurava najnovije međunarodne trendove i najviše standarde u dijagnostici i liječenju kardiovaskularnih bolesti. Svakako nije riječ o slučajnosti, već o predanom timu stručnjaka koji kontinuirano uče i rade kako bi prikupljena znanja i stečene vještine nesebično podarili zdravlju svojih bolesnika. Riječka je kardiologija poznata kao širi regionalni centar izvrsnosti, kolektiv zajedništva i pozitivne energije, što sve rezultira izvrsnim rezultatima i činjenicom da priljev kadrova posljednjih godina neupitno nadmašuje njegov odljev.“

“Uveli smo još jednu novu metodu liječenja kojom možemo pomoći kardiološkim bolesnicima: zahvat koji je minimalno invazivan, vrlo učinkovit, a bolesnicama omogućuje iznimno brz oporavak i povratak u normalan život. Naravno, svaki napredak struke i uspjeh određenog zahvata nije moguć bez angažiranosti i predanog rada cijelog tima naših medicinskih sestara instrumentarki i tehnologa medicinske radiologije.

Stručnost i vještinu kolega liječnika uključenih u sam zahvat ne mogu dovoljno naglasiti, pogotovo dr. Gordane Bačić i dr. Ivane Smoljan, bez čijeg bi vrhunskog ultrazvučnog navođenja zahvat bilo nemoguće izvesti. Posebno hvala našoj kardijalnoj anesteziji i dr. Vlatki Vujnović Đukić za vođenje bolesnika kroz zahvate. Kao i obično, u medicini bez multidisciplinarne suradnje nema uspjeha. Izuzetno sam ponosan i zahvalan što sam dio ovakve skupine ljudi, koja stalno traži nove izazove i trudi se pomaknuti granice kako bi pomogla našim bolesnicima“ – istakao je doc. dr. sc. Vjekoslav Tomulić.

„Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Rijeka bila je pionir u uvođenju perkutanih zahvata na mitralnom zalisku kada je 2017. godine uvela metodu Mitraclip kao modalitet endovaskularnog liječenja bolesnika s teškom insuficijencijom (propuštanjem) mitralne valvule. Izuzetno smo sretni da smo sada prvi u Hrvatskoj uveli metodu PASCAL kao svojevrstan nastavak i napredak dosadašnjeg liječenja.

Svi bolesnici podvrgnuti zahvatu PASCAL dobro se oporavljaju i već su uključeni u poslijeoperacijsku fizikalnu rehabilitaciju. Rezultati samog zahvata su odlični, u skladu sa znanstvenom literaturom i svjetskim trendovima. Iskreno se nadam da će ovu metodu prepoznati naši kolege iz drugih hrvatskih centara kako bismo svim bolesnicima mogli omogućiti suvremeno, sigurno i pravovremeno liječenje“, objasnio je doc. dr. sc. Tomislav Jakljević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari