U NEDJELJU U TRSATSKOM SVETIŠTU Svečana misa u povodu 300. obljetnice krunjenja čudotvorne slike Majke Božje Trsatske

Foto: Ilustracija

U nedjelju 30. kolovoza u 11 sati u Trsatskom svetištu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s riječkim nadbiskupom i metropolitom Ivanom Devčićem, ljubljanskim nadbiskupom i metropolitom Stanislavom Zoreom te drugim biskupima i svećenicima, predvodit će svečano euharistijsko slavlje u povodu 300. obljetnice krunjenja čudotvorne slike Majke Božje Trsatske (1715.-2015.).

Okrunjena majko mila

Sliku “Majke Milosti” papa Urban V. darovao je Trsatskom svetištu 1367. godine. Predaja kaže da ju je osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena zlatnom krunom 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe održana je pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora

Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa.

Također, Sveti Otac već u 15. st. dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima.

Stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznosi prilikom raznih procesija, kao npr. na blagdan Gospe Trsatske ili Velike Gospe. (I.N./GR)

Okrunjena majko mila – Gospa trsatska

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari