SENZIBILIZACIJA DJECE

Galerija | U Novom Vinodolskom juniorima spasiocima riječka policija održala edukaciju o ovisnosti

Tijekom predavanja policijska službenica senzibilizirala je djecu o problemu ovisnosti nastojeći da razvijaju vještine kritičkog razmišljanja kako bi se oduprli korištenju droga i alkohola, izvijestila je policija.

U suradnji Policijske uprave primorsko-goranske i Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije organiziraju se mnoge preventivne aktivnosti.

Tako je danas u Domu Crvenog križa u Novom Vinodolskom policijska službenica Nives Kajfeš Grčko održala predavanje o prevenciji ovisnosti i zlouporabi alkohola i droga za trideset sedam djece. Predavanju su prisustvovali učenici od sedmog do osmog razreda iz raznih krajeva Hrvatske koji se trenutno nalaze na odmoru organiziranom od strane Društva Crvenog križa u Novom Vinodolskom kao nagrada za završenu obuku „Junior spasioc“ i mladi Hrvatskog Crvenog križa koji su sudjelovali u natjecanju pružanja prve pomoći.  

Djeca su saznala važne informacije o utjecaju alkohola i droga na organizam te su imala priliku čuti neke primjere zlouporabe kod mladih ljudi i kakve štetne posljedice nastaju. Osim opasnosti stvaranja ovisnosti i štetnog utjecaja na daljnji razvoj djece, korištenje alkohola i droga dovodi do čestih činjenja kažnjivih djela i neželjenih ponašanja, te nesretnih slučajeva. Stoga je tijekom  predavanja obuhvaćena i zakonska regulativa kojom prilikom su učenici upoznati da su s navršenih 14 godina prekršajno i kazneno odgovorni i da jedna kaznena prijava može negativno utjecati na njihovu daljnju budućnost.        

Tijekom predavanja policijska službenica senzibilizirala je djecu o problemu ovisnosti nastojeći da razvijaju vještine kritičkog razmišljanja kako bi se oduprli korištenju droga i alkohola. Naglašen je negativan učinak marihuane na sposobnost koncentracije, koordinacije, kritičkog razmišljanja i mogućnost kratkoročnog gubitka pamćenja. Takav učinak nikako nije poželjan za djecu i mlade zbog problema u školskom funkcioniranju i predstavlja opasnost od uključivanja u druga rizična ponašanja (nasilje, tučnjave, vandalizam, prometne nesreće, imovinski delikti i slično).

Djeca su aktivno sudjelovala u predavanju a dobila su i odgovore na postavljana pitanja. Njihov odabir zdravog načina života, bavljenja sportom i drugim kreativnim aktivnostima, kao i stjecanje znanja i vještina u sklopu obuke „Junior spasioc“ utječe pozitivno na cjelokupan razvoj. Ovi učenici su primjer koji treba slijediti kako bi se preventivno borili protiv svih vrsta ovisnosti.

Tijekom predavanja imali su priliku gledati iz tzv. „pijanih naočala“ koje simuliraju učinak alkohola na organizam. Dok su gledali kroz naočale koje prikazuju 0,4 do 0,6 promila alkohola u organizmu imali su osjećaj promjene percepcije dubinske udaljenosti a gledanjem kroz naočale koje prikazuju 0,8 do 1,5 promila alkohola u organizmu osjetili su usporeno vrijeme reakcije. Za sve njih je to bilo zabavno i poučno iskustvo.       

Ovakvim zajedničkim aktivnostima Društva Crvenog križa PGŽ-a i Policijske uprave primorsko-goranske podiže se razina samosvijesti mladih o odgovornosti u očuvanju zdravlja te općenito sigurnosti u društvu.  Stoga je predavanje u Novom Vinodolskom već uhodani program i nastavak senzibiliziranja djece i mladih na problem ovisnosti.      

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari