PROTIV ULAGANJA U LNG

Video | U Omišlju se na prosvjedu protiv LNG-a okupili aktivisti iz cijele Europe. Pogledajte video!

Aktivisti iz cijele Europe prosvjedovali su protiv LNG-a i plinske infrastrukture u Omišlju. Više u video prilogu!

‘Najveća direktna akcija protiv ulaganja u LNG i plinsku infrasturkturu’ – tako je opisan današnji prosvjed kojeg je organizirala inicijativa Extinction Rebellion Zagreb ispred ulaza u LNG terminal u Omišlju.

Inicijativu su podržali aktivisti iz cijele Europe. Neki od aktivista doputovali čak i iz dalekog Texasa.

“Okupili smo se s ciljem da pokažemo zapravo da nas ima koji se borimo protiv fosilne industrije. Koji se zalažemo i zagovaramo obnovljive izvore energije i obnovljivu budućnost Hrvatske. Umjesto ulaganja u ovakvu infrastrukturu, da se ulaže u infrastrukturu koja će omogućiti budućnost za život na zemlji.”, ističe aktivistica iz Hrvatske za Kanal Ri.

Inicijativu su podržali aktivisti iz cijele Europe

“Stalo mi je do klimatske pravde i borim se za to da ona postane internacionalna. Mislim da Hrvatska nema dovoljno dobre temelje za to. Klimatska pravda je u interesu svima u svijetu.”, mišljenja je aktivistica iz Češke.

Ideja aktivista je da se novac poreznih obveznika koji je namijenjen za energetiku ne ulaže u projekte kao što je LNG.

“Nego da se ulaže u projekte koji će biti na korist svim građanima, ne samo ove generacije, nego i budućih.”, kaže aktivistica iz Hrvatske.

Aktivisti tvrde da LNG nanosi veliku štetu klimi i okolišu

“LNG je fosilno gorivo odnosno fosilni plin koji je loš za klimu jer proizvodi puno ugljičnog dioksida i zagađuje zrak i stvara klimatske krize. Ovaj LNG samo pogoršava klimatske krize kojih se moramo riješiti.”, dodaje aktivistica iz Češke.

Aktivisti tvrde da bi se za LNG lako mogla pronaći alternativa, koje za sad tvrde, nema.

Osim prosvjeda aktivisti su na Krku posjetili i klimatski kamp koji se do 18. rujna održava u Njivicama.

“Riječ je znači o okupljalištu. Okupljamo aktiviskinje i aktiviste iz cijele Europe, zapravo i šire. S ciljem educiranja, razmjene ideje, iskustva, vještina i znanja.”, pojašnjava aktivistica iz Hrvatske.

Aktivisti su najavili i da će kajacima pokušati pristupiti LNG brodovima, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari