U Opatiji humanitarna utrka Fun Run u sklopu PanCare susreta osoba liječenih od malignih bolesti

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Na 23. PanCare susretu sudjelovat će preko 120 eminentnih svjetskih stručnjaka a susret se prvi puta događa u Hrvatskoj

23. PanCare proljetni sastanak (23rd PanCare Spring Meeting), održava se u Opatiji od 24. do 26. travnja (hotel „4 Opatijska cvijeta“, početak 13,00). Domaćin je prof.dr.sc. Jelena Roganović, pročelnica Zavoda za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku Klinike za pedijatriju KBC Rijeka, uz podršku KBC Rijeka i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

PanCare je multidisciplinarna paneuropska mreža profesionalaca, osoba liječenih u djetinjstvu od neoplazme i njihovih obitelji, kojoj je cilj smanjiti učestalost, težinu i negativne učinke kasnih nuspojava liječenja djece i adolescenata s malignim bolestima. Procjenjuje se da danas u Europi živi između 300.000 i 500.000 osoba koje su u djetinjstvu liječene zbog maligne bolesti.

Epidemiološka ispitivanja potvrđuju da 60% preživjelih ima najmanje jedan kronični zdravstveni problem, a 30% ima ozbiljne dugotrajne posljedice. U usporedbi sa srodnicima iste dobi i spola, preživjeli imaju 8 puta veći rizik za teške kronične zdravstvene probleme. Važan zadatak PanCare-a je suradnja s Europskom zajednicom radi podizanja svijesti o problemima osoba koje su preživjele pedijatrijsku neoplazmu.

PanCare redovito održava sastanke dvaput godišnje, a od 2015. godine sastanci su održani u Dublinu, Beču, Lisabonu, Lundu, Luebecku i Pragu (https://www.pancare.eu/en/meetings/). Aktivan rad prof. Roganović ističe se njenim izborom u dva povjerenstva – PanCare Advocacy, Awareness and Visibility Committee i PanCare Membership Committee te odabirom domaćina za ovaj sastanak, koji se po prvi puta odvija u Hrvatskoj.

U sklopu PanCare Meetinga održat će se i Fun Run – humanitarna utrka, 25.travnja, od 7,30 – 8,30 u Opatiji, dužine tri kilometra. Prijaviti se možete prije početka utrke, svi zainteresirani trkači i hodači su dobro došli!

Utrka će se održati u prekrasnom okruženju Opatije, od 7,30 do 8,30 sati. Start utrke je na trgu Holiday Platz ispred Hotela Royal (Conference Park 25/7, Viktora Cara Emina 6, Opatija). Prilog je dobrovoljan.

Svi su pozvani i mogu se pridružiti, bilo da prvi put trče ili treniraju za maraton. Također, ako je netko više raspoložen za hodanje, organizatori su pripremili i nordijske štapove. Trasa od 3 kilometra je lagana i ugodna, a vodi duž Lungomara, jedne od najljepših europskih šetnica uz more.

Šetači, trkači i volonteri okupit će se kako bi odali počast preživjelima od raka u djetinjstvu, podigli svijest o smanjenju kasnijih učinaka liječenja malignih oboljenja u djetinjstvu i prikupili financijska sredstva za pomoć preživjelima.

Kotizacija za sudjelovanje kupnja je majice ili kape što ujedno predstavlja donaciju, a moguće je prijaviti se na registracijskom pultu prije utrke.

Svi zainteresirani su dobro došli!

VIDEO DANA: 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari