BOGAT PROGRAM

U Opatiji obilježen Dan vatrogasaca i blagdana sv. Florijana

Uz današnji dan vatrogasaca, odnosno blagdan njihova sveca zaštitnika sv. Florijana svim zaposlenicima opatijske JVP, članovima DVD-a Učka i svim vatrogascima širom Hrvatske čestitamo njihov dan!

U Opatiji se Dan vatrogasaca obilježava bogatim programom. U prijepodnevnim satima na Mrkatu održan je taktičko-tehnički zbor na kojem su građani mogli vidjeti dio nabavljene vatrogasne opreme, vozila te rad s potražnim psima. Ondje ih je obišao i gradonačelnik Kirigin.

Priča o Liburnijskom vatrogastvu započinje davne 1886. kada je osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Opatija. Javna vatrogasna postrojba Opatija upravo ovih dana, točnije 9. svibnja slavi svoj 77. rođendan. Naime, na taj dan 1945. je od tadašnjih vlasti izdana zapovjed za sanaciju jame Ičići pri čemu je ustrojena skupina hrabrih ljudi iz redova tadašnjeg DVD-a kako bi se iz grotla jame izvukli posmrtni ostaci žrtava nacifašističkog terora. Nakon toga se krenulo s razvojem i modernizacijom vatrogastva pa su osnovana društva DVD Lovran, zatim „Kras“ Šapjane, „Sisol“ Mošćenička Draga i na kraju najmlađe DVD Učka. Godine 1979. osnovan je Vatrogasni savez tadašnje Općine Opatija, preteča današnje Područne vatrogasne zajednice Liburnija. Danas PVZ Liburnija i društva u njenom sastavu predstavljaju temeljnu snagu sustava civilne zaštite čije članstvo svojim djelima služi svojoj zajednici na ponos, a  ostalim vatrogasnim organizacijama za primjer.

Tijekom Domovinskog rata, mnogi članovi društva su se aktivno uključili u obranu naše domovine. Nažalost, član DVD-a Opatija, Branko Pahor, s ratišta se nikad nije vratio. Tim povodom, u spomen svim poginulim vatrogascima te u čast sv. Florijana u 18:00 sati u župnoj crkvi sv. Jakova u Opatiji služit će se sveta misa.

Središnje događanje održat će se od 19,00 sati ispred i u prostoru Centra Gervais gdje će u nazočnosti gradonačelnika Opatije, načelnika općina i načelnika stožera CZ biti izvršena svečana primopredaja i blagoslov vatrogasnih vozila koja su nabavljena zajedničkim zalaganjem Područne vatrogasne zajednice Liburnija te nadležnih jedinica lokalne samouprave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari