EVO ŠTO JE ODLUČENO

U Opatiji održana 13. sjednica Gradskoga vijeća

Na jučerašnjoj 13. sjednici Gradskoga vijeća Grada Opatije vijećnici su prihvatili Prijedlog Izmjena i dopuna Statuta Dječjeg vrtića Opatija. Razlog izmjenama je otvaranje još jedne jasličke skupine u prostoru Doma Veprinac. Jaslička skupina će imati kapacitet za skrb o 11 mališana, a s radom će početi već od ponedjeljka 3. listopada.

Prostor u Domu Veprinac je potpuno uređen, prilagođen potrebama i standardu predškolskog odgoja, kao i malo vanjsko igralište. Riječ je o privremenom rješenju za smještaj najmlađih do pronalaženja trajnog rješenja.

Vijećnicima je direktor Ervino Mrak podnio Godišnje izvješće o radu Komunalca d.o.o. za 2021. godinu, kao i Godišnje izvješće o radu Liburnijskih voda d.o.o. za 2021. godinu. Komunalac ima 150 radnika, a kao jedan od najvećih problema u poslovanju direktor naglašava nedostatak radnika za obavljanje fizičkih poslova, poput pometača i grobara. Poslovanje Komunalca je prošle godine završeno gubitkom od milijun 157 tisuća kuna. Zanimljiv je podatak da je od uvođenja odvojenog prikupljanja otpada u Opatiji za 48 posto smanjena količina miješanog komunalnog otpada.

– Početkom 2022. godine uvedene su nove, više cijene odvoza otpada na Marišćinu te je cilj upravo što manje odvoziti u Županijski centar za gospodarenje otpadom. Dat ćemo prijedlog dizanja cijena naše usluge jer je situacija neodrživa, kazao je direktor Mrak. Ove je godine Opatijcima podijeljeno 385 kompostera, a zainteresirani za njih mogu se i dalje prijaviti. Poslovni prostor na prvom katu tržnice je iznajmljen i uskoro će biti stavljen u funkciju. Prošle je godine na grobljima o kojima brine Komunalac izvršeno 50 sahrana više nego inače, a značajno raste i broj kremacija,  naglasci su izvješća direktora Mraka.

Iz godišnjeg Izvješća o poslovanju Liburnijskih voda izdvajamo da je godina završena s dobiti od 430 tisuća kuna.

– Cijene usluge nisu mijenjane od 2008. godine, no korekcija je cijena neminovna jer će inače poslovanje biti neodrživo. Dobre su vijesti da Liburnija ima europski standard u postotku priključenju objekata na vodoopskrbu i odvodnju, a ujedno smo prvi u Primorsko-goranskoj županiji po kvaliteti ispitivanja vode, prema nalazima NZZJZ-a PGŽ, kazao je direktor Mrak.

Prihvaćen je i Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Opatije za 2022. Proračun Grada Opatije u prvih šest mjeseci ove godine ima pozitivan rezultat od čak 35,2 milijuna kuna. Ostvarenim viškom dijelom će se pokriti manjak iz prethodnih godina, točnije „ostatak“ od duga iz 2019. godine koji je iznosio 18,5 milijuna kuna. Prihodi poslovanja u prvih šest mjeseci povećani su za čak 43%, odnosno 24,8 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2021. Pritom su prihodi od poreza u prvih šest mjeseci porasli za 6,8 milijuna kuna. Velik rast prihoda gradskog budžeta ostvaren je uz značajno smanjenje prodaje imovine, za čak 70% u odnosu na isto razdoblje 2021.

– Višak prihoda utrošit će se na gradske investicije, od kojih su neke već realizirane, a dio je u fazi pripreme. Mogu izdvojiti realizirane investicije sufinancirane iz europskih fondova poput obnove Ville Angioline koja je u tijeku, uređenja trga u Iki ili otvorenja Centra za inkluziju u prostoru Udruge osoba s invaliditetom. Što se tiče planova za naredno razdoblje, ističem projekt novog gradskog bazena, obnovu školske zgrade, ali i idejnog rješenja za cestu Dobreć koja će dijelom preuzeti ulogu buduće opatijske zaobilaznice, kazao je gradonačelnik Kirigin.

Prihvaćen je Prijedlog Odluke o kriterijima za ostvarivanje prava na sufinanciranje troškova programa predškolskog odgoja i obrazovanja u ustanovama drugih osnivača te u obrtima registriranim za čuvanje djece, a gradonačelnik je vijećnicima podnio i Izvješće o svome radu za razdoblje od siječnja do lipnja 2022. godine.

Usvojen je i Prijedlog Odluke o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi u vlasništvu Grada Opatije. Konkretno, riječ je o izgradnji nerazvrstane ceste ispod vodospreme Ičići.

Vijećnici su izglasali Prijedlog Odluke o osnivanju Savjeta za zaštitu potrošača Grada Opatije, što je zakonska obveza jedinica lokalne samouprave. Članovi Savjeta za zaštitu potrošača bit će imenovani naknadno.

Usvojen je Prijedlog Odluke o korištenju dijela naplaćenih sredstava komunalnog doprinosa i komunalne naknade za druge namjene različite od namjena propisanih čl. 76. i 91. Zakona o komunalnom gospodarstvu. Zakon nije limitirao iznose, a Grad Opatija je uvijek predlagao korištenje iznosa do maksimalno 70 posto. Ipak, u praksi taj postotak nikad nije ni približno iskorišten. Odbor za komunalno gospodarstvo i imovinsko-pravna pitanja amandmanom je predložio da Odluka sadrži ograničenje od 40 posto, no gradonačelnik amandman nije prihvatio.

– Ovo je prilika da u budućnosti možda smanjimo prodaju imovine jer ćemo ova sredstva moći preusmjerit i u druge namjene, kazao je gradonačelnik Kirigin.

Opatija je dobila ulicu novog naziva, naime Prijedlog Odluke o preimenovanju ulice Varljenska cesta u Opatiji u Ulicu Ivana Brozine Slovana jučer je prihvaćen. Izvorni je to prijedlog VMO-a Pobri, a potom i VMO-a Kosovo. Lokalno stanovništvo niz godina dijeli problem dvostruke numeracije kućnih brojeva, a Pobri pripadaju pošti Matulji, što izaziva problem u intervencijama hitnih službi i dostavljanju pošiljki. Ivan Brozina Slovan bio je istaknuti antifašistički borac za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Obzirom da dio stanovnika te ulice izražava nezadovoljstvo zbog troškova izrade novih osobnih dokumenata, Odbor za mjesnu samoupravu je predložio da se u Proračunu za 2023. godinu predvide sredstva za refundaciju troškova građanima.

Prijedlog Odluke o proglašenju šetališta Carmen Sylva zaštićenim kulturnim dobrom od lokalnog značenja koji je predsjednica Gradskoga vijeća Neva Slani naknadno uvrstila na sjednicu, nakon rasprave je povučen s dnevnog reda sjednice jer takav akt zahtjeva sveobuhvatnu proceduru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari