HODOČASNIČKA POSTAJA

U Palčavoj šiši u Plešcima otvorena izložba “U okrilju Majke Božje Svetogorske”

U subotu je u kući Čop, lokalno nazivanoj Palčava šiša u Plešcima, otvorena izložba “U okrilju Majke Božje Svetogorske”, autora Ivane Šarić Žic i Marka Smolea, u organizaciji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Palčave šiše. Vizualni identitet izložbe potpisuje Kristina Brčić.

Kuću – koja je danas, kao i pripadajuća Zbirka, zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske – 1856. godine dao je izgraditi posjednik, trgovac i gostioničar Ivan Čop. O tome svjedoče tri impresivna kamena portala, na kojima je uz dataciju gradnje uklesan i Kristov monogram IHS, kao i inicijali graditelja i njegove supruge, Ivana i Lenke Čop.

Izložba “U okrilju Majke Božje Svetogorske”, zamišljena kao trajni postav, rezultat je višegodišnje suradnje gospodina Marka Smolea i njegove obitelji s našim muzejom na promociji i očuvanju goranske baštine, a posvećena je svetištu Majke Božje Karmelske, češće nazivane Majka Božja Svetogorska kraj Gerova.

Na nadmorskoj visini od 794 metra u posljednjih nekoliko stoljeća svetogorska crkva obvezna je hodočasnička postaja za stanovnike ne samo goranskog kraja, već i za Primorce, otočane i stanovnike susjednog slovenskog područja.

Najviše se hodočasnika okuplja u nedjelju po blagdanu Gospe Karmelske koja se svetkuje 16. srpnja, te na trodnevnom proštenju za Malu Gospu 8. rujna kada se održava i sajam. Kao i Palčava šiša, i crkva Majke Božje Svetogorske ima status zaštićenog kulturnog dobra.

Na mjesnom trgu u Plešcima, uoči otvorenja, upriličen je kratki koncert Puhačkog orkestra Čabar.

Na otvorenju prigodnim su se riječima obratili autori izložbe, predstavljajući dosadašnju suradnji kao i koncept izložbe. Publici se obratila i Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, koja je izrazila zadovoljstvo rezultatom još jedne suradnje Muzeja i lokalnih zbirki koje djeluje na prostoru Primorsko-goranske županije čijim je sredstvima, uz vlastita, izložba i sufinancirana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari