EVO PROGRAMA

U parku kod Trsatske gradine proslavit će se 1. maj – praznik rada uz besplatni ručak i piće

15.04.2018., Rijeka - Trsatska gradina. Kula Trsat. Frankopani. Laval Nugent. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Danas, 27.04.2022. godine u 10:30 sati održana je press konferencija povodom obilježavanja 1. maja  – Međunarodnog praznika rada. Okupljenima su se obratili Marko Filipović, predsjednik Gradske organizacije SDP Rijeka, Ivana Prica predsjednica Foruma mladih SDP Rijeka i Ivica Lukanović, predsjednik Županijske organizacije SDP Primorsko-goranske županije.

Marko Filipović je izjavio kako ove godine, nakon dvije pandemijske godine, Gradska organizacija SDP Rijeka ponovo organizira manifestaciju obilježavanja 1. maja no ove godine na novoj lokaciji – Park kod Trsatske gradine. Napominje kako se SDP nikad nije odrekao proslave 1. maja i okupljanja ljudi na ovako važan praznik.

U svom obraćanju, Marko Filipović se prisjetio kako je 1. maj, kao međunarodni priznati dan praznika rada nastao. Smatra kako se svijet u proteklih 136 godina značajno promijenio – u mnogome na bolje, ali u pojedinim područjima na gore. Apel SDP-a je usmjeren ka promjeni društvene svijesti pri čemu dostojanstvo radnika treba biti stavljeno na pijedestal društvenih vrijednosti. Kao socijaldemokratska stranka, SDP, se snažno bavio i bavi politikama vezano za radnike i radnička prava. Upravo uoči pripreme i proslave Praznika rada odvijaju se pregovori Vlade sa sindikatom javnih i državnih službi. U tim pregovorima sindikati traže povećanje plaća, a Vlada premijera Plenkovića izražava spremnost na dijalog, no Filipović smatra da se pomalo čini kako taj dijalog namjeravaju produljiti u beskonačnost. Kada govorimo o radništvu i pravima radnika i kada se prisjećamo krvave borbe za prava i slobode koje danas uživamo, Filipović smatra da bismo svi trebali biti svjesni da je jedino zajedništvom i solidarnošću sve to bilo moguće postići. Također ističe kako su zajedništvo i solidarnost potrebni i danas. To je ujedno i poruka kojom SDP i ove godine obilježava Praznik rada.

Ivana Prica, predsjednica Foruma mladih je u svom obraćanju istaknula da 1.maj – Međunarodni praznik rada ili po nekima Praznik radnika za mlade treba značiti više od slobodnog dana od škole, fakulteta, više od druženja s prijateljima uz roštilj ili grah. Prica naglašava da je to dan kada se borimo protiv prekarnog rada, radnih uvjeta suprotnih normama Zakona o radu i Ustava RH. Dan kada se zalažemo za veće mogućnosti zaposlenja i samostalnog rada kako mladih, tako i starih radnika. Danas, u ovom postpandemijskom dobu, mladi su, više nego inače,  suočeni s problemom pronalaska posla, manjkom socijalizacije i mogućnošću adekvatne komunikacije. Često su najviše pogođeni sezonski radnici, koji, sve češće, odbijaju raditi zbog loših uvjeta rada i izrabljivanja. Kako bismo stali na kraj ovakvom izrabljivanju mladih, Prica smatra da je od iznimne važnosti da se upravo mladi, koji čine nadu za bolje sutra, educiraju o svojim pravima, o zakonu o radu, da sudjeluju na raspravama da se čuje i njihov glas. Na kraju svog obraćanja, citirala je predsjednika SDP Hrvatske, Peđu Grbina: – ako se oko određenih prava sukobe radnik i poslodavac, SDP mora biti na strani radnika. Ako se sukobe banke i dužnici, SDP mora biti na strani dužnika. Ako se sukobe međunarodna korporacija i potrošač, SDP mora biti na strani potrošača.

Predsjednica Foruma mladih SDP Rijeka zaključuje kako nitko od nas ne smije te riječi zaboraviti, a svatko od nas mora na njima raditi

Predsjednik Županijske organizacije SDP Primorsko-goranske županije, Ivica Lukanović se u svojem govoru osvrnuo na standarde kad su u pitanju radnička prava i što država može i mora činiti kad je u pitanju radnik i njegov rad. Nije se puno promijenilo u zahtjevima, a prošlo je od prvih prvomajskih događanja već 136 godina. I dalje govorimo o 8 sati rada 8 sati kvalitetnog slobodnog vremena i 8 sati odmora. Produktivnost i dodana vrijednost koju danas radnik uz pomoć modernih tehnologija stvara dramatično su se povećali. Vrijeme je da se radi na smanjenju radnog vremena i podizanju kvalitete slobodnog vremena za sve ljude, a naročito za radnike.

Kad je u pitanju aktualna situacija u Hrvatskoj, ustvrdio je Lukanović, da je rad i radnik postao jako cjenjena vrijednost. Nedostaje i rada i radnika pa te vrijednosti treba porezno rasteretiti i relaksirati na način da veći dio iznosa kojeg izdvajaju poslodavci ostaje upravo onima koji rade. Bilo bi izvrsno da najvažniji politički akteri shvate da je ovo jedno od najvažnijih pitanja koje nam se nameće. 

Predsjednik Gradske organizacije je iskoristio priliku i pozvao građane iz Rijeke i okolice da dođu u nedjelju na Trsat i  proslave Praznik rada uz besplatni ručak i piće kojeg prati bogati kulturno-zabavni program s početkom u 11:00 sati. Prisutnima smo organizirali natjecanje u kartanju i boćanju, a najmlađima smo osigurali prostor za zabavu – gumeni grad. Od izvođača će nastupati Gradska glazba Trsat, Prve riječke mažoretkinje, Mješoviti zbor Jeka Primorja i Klapa Nevera dok će u popodnevnimn satima građane zabavljati band Swing.  Prisutnima će se u 12:00 sati obratiti Marko Filipović, Zlatko Komadina, Ivica Lukanović i Peđa Grbin.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views