U PETAK NA DRENOVI: Noć muzeja u Zavičajnom muzeju Drenove u znaku glazbe

Posjetitelji će se kroz glazbene interpretacije, izlaganja i prigodnu izložbu upoznati sa glazbenom baštinom Drenove kroz stoljeća

U petak 27. siječnja u sklopu svehrvatske manifestacije Noć muzeja u Zavičajnom muzeju Drenove (Drenovski put 138a) s početkom u 19.30 sati održat će se multimedijalna tematska večer „Drenova u notama“ kroz koju će se sudionici i posjetitelji kroz glazbene interpretacije, izlaganja i prigodnu izložbu upoznati sa glazbenom baštinom Drenove kroz stoljeća.

Program se održava u organizaciji i suradnji Društva štovatelja baštine Bez granica, Udruge Dren, Muzeja grada Rijeke i Mjesnog odbora Drenova.

Glavna zvijezda večeri je višedesetljetna bisernica, instrument „s patinom“ koji je prije nekoliko godina došao u posjed Zavičajnog muzeja Drenove i postao vrijedan izložak nakon restauracije, a posjetitelji će čuti priču o tome kako je bisernica došla do muzeja na Drenovi te kako je tekla restauracija. Također, bit će predstavljen i posve novi izložak Zavičajnog muzeja – berda iz 1922. Godine!

Iz bogatog programa izdvajamo solističke nastupe: Jurica Goja, flauta i Anthony Havelka, violončelo. Izložbu “Glazbeni vremeplov – izbor predmeta iz glazbene zbirke Muzeja grada Rijeke” predstavlja Ervin Dubrović iz Muzeja grada Rijeke.

Vesna Lukanović (Udruga Dren) ispričat će „Kako je nastala drenovska himna“, Christian Grailach (udruga Bez granica) odžat će kratko predavanje „Suvremeni akademski glazbenici na Drenovi i amaterski glazbeni život u novije vrijeme“ a Damir Medved (udruga Bez granica) održat će prezentaciju „Interaktivne muzejske tehnologije—udahnimo novi duh starom gramofonu“.

Posjetitelji će videolinkom čuti nadarenog mladog pijanista Stipu Bilića čijem se talentu već divi i Europa (Scherzo br. 2 Frederica Chopina) a bit će prikazano i njegovo videoizlaganje pod nazivom „O važnosti glazbe za razvoj društva“.

Zbor DVD Drenova otvorit će večer pjesmom „Drenova“, neslužbenom himnom Drenove, a Trio SiŽeNe izvest će skladbu „Dobro ti jutro Drenovo“.

O Zavičajnom muzeju Drenove

Zavičajni muzej Drenove plod je višegodišnje uspješne suradnje drenovskog Društva štovatelja baštine Bez granica i Mjesnog odbora Drenova, odnosno Grada Rijeke. Za djelovanje Zavičajnog muzeja Grad Rijeka (Direkcija za mjesnu samoupravu) ustupio je prostor Mjesnog odbora Drenova na adresi Drenovski put 138a, zgradi poznatoj kao „Granica“, jer su u njoj u razdoblju između dva svjetska rata stolovali talijanski carinici – naime, točno kroz Drenovu u jednom je međuratnom razdoblju prolazila granica između Kraljevine Italije i Kraljevine SHS.

Osnovni cilj projekta Zavičajni muzej Drenove, koji je u fizičkom obliku počeo oživljavati u siječnju 2013. nakon opsežne akcije obnove i uređenja prostora (u izvedbi članova Udruge Bez granica!) je prikupljanje materijalne i nematerijalne povijesne baštine Drenove koju treba sačuvati, te distribucija građe prema građanima-korisnicima koristeći se modernim, multimedijalnim tehnikama.

Projekt Zavičajnog muzeja je unatrag nekoliko godina poprilično odmakao zahvaljujući tijesnoj i plodnoj suradnji drenovskog Društva štovatelja baštine Bez granica i Mjesnog odbora Drenova odnosno Direkcije za mjesnu samoupravu Grada Rijeke koja je prepoznala volju, želju i ideje Drenovčana da stvore ne samo Zavičajni muzej, nego i mjesto okupljanja Drenovčana svih generacija koje može kontinuirano nuditi zanimljive programe kojima će kulturna i društvena događanja nuditi i na periferiji (a ne samo u uskom središtu grada), što koincidira s programskim smjernicama kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture.

U novije vrijeme, nakon vrlo dobrog prihvaćanja niza programa održanih u prostoru drenovskog Muzeja, prostor funkcionira i kao svojevrsni društveni i kulturni centar Drenove, jednog od najmnogoljudnijih riječkih naselja.

Zavičajni muzej Drenove obilježavanju svehrvatske manifestacije Noć muzeja pridružio se već 2013. godine bogatim programom u kojem su velik udio, između drugih sudionika, imali i učenici Osnovne škole Fran Franković svojim zanimljivim interaktivnim kvizom.

Tema posljednje Noći muzeja, 2016. godine, bila je „Život uz granicu“ uz sudjelovanje Pomorskog i povijesnog muzeja u Rijeci, riječke Udruge 051, zaljubljenika u povijest Damira Batistića i Radovana Živanovića (izlošci iz razdoblja Drugog svjetskog rata, točnije ostaci borbenih zrakoplova srušenih nad Kvarnerom 1944. godine!), te slovenskog karikaturista Franka Jurija, publicista, novinara, karikaturista i bivšeg zastupnika u parlamentu Republike Slovenije koji je predstavio duhovite i ubojito satirične radove na aktualne (po)granične teme kakve su žilet žica, migracije i drugo.

No posjetitelje je posebno oduševila prigodna izložba dječjih radova izložena u povijesnoj stražarnici koja je uz zgradu „Granice“ nekad dijelila dvije države, Kraljevinu Italiju i Kraljevinu SHS – kasniju Jugoslaviju. Djeca su pisala na temu „Što je za vas granica?“, a njihove briljantne dječje misli i zaključci izloženi su u pisanom obliku na unutarnjim zidovima stražarnice uz nekadašnju granicu na Drenovi kao dio svojevrsne multimedijalne instalacije koja je kroz nevine dječje oči podsjetila na brojne paradokse i ograničenja koja donose granice i uopće ograđivanje među ljudima i narodima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari