ŽUPAN IZRAZIO SUĆUT

U PGŽ izradili Akcijski plan energetske učinkovitosti županije i dodijelili sredstva udrugama iz područja lovstva

Foto: PGŽ

Ovotjedni redoviti press kolegij Primorsko –goranske županije započeo je osvrtom župana Zlatka Komadine na protekli vikend koji su obilježila tri smrtna slučaja.

„Vikend iza nas odnio je živote ljudi koji su obilježili društveno-politički i gospodarski život županije; Vidoja Vujića, zamjenika župana i obnašatelja dužnosti župana, kojeg ćemo pamtiti kao vrijednog i odgovornog čovjeka, kojemu ništa nije bilo teško i radio je od jutra do mraka, Franje Toljanića koji je iza sebe ostavio veliku obitelj, a osobno ga pamtim da kao iskrenog čovjeka koji je držao svoju riječi te Danka Pavešića koji je dao doprinos medicini i sportu. Obiteljima iskazujem iskrenu sućut“, rekao je župan Komadina.

Istaknuo je da se Županija vraća u redovne programe i projekte: „U pripremi smo rebalansa proračuna te imamo fiskalno održiv proračun. Vjerujem da ćemo s relativno malim zahvatima uspjeti realizirati sve programe i projekte“.

Pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan govorio je o Akcijskom planu energetske učinkovitosti Primorsko-goranske županije za 2020-2022- godinu.

„Akcijski plan je zbir svih aktivnosti koje Županija i njezine institucije čine kako bi smanjile korištenje fosilnih goriva i povećali korištenje izvora obnovljive energije. Ukupna mu je procijenjena vrijednost na razini 80 milijuna kuna te se kao takav mora potvrditi i od strane Županijske skupštine. Dobivena je prethodna suglasnost Ministarstva gospodarstva. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo jedni od onih koji predvode u aktivnostima vezanim za energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije.

Slijedom toga imamo niz EU projekata, a jedan od njih je „JOINT_SECAP“ iz prekogranične suradnje Hrvatska Italija u kojem je PGŽ dobila 1.5 kuna kako bi pomogla jedinicama lokalne samouprave u izradi strateških energetski akcijskih i klimatskih planova“, rekao je pročelnik Krpan pojasnivši da će kroz njega Županija pružati podršku „know how“, priključit će se i Regionalna energetska agencija, a gradovi Kastav i Opatija te općine Čavle, Matulji i Viškovo bit će krajnji korisnici.

Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar govorila je o dodjeli i rasporedu sredstava za sufinanciranje programa i projekata udruga iz područja lovstva.

„To su sredstva koja ostvarujemo po osnovi zakupa državnih i županijskih lovišta, a riječ je o oko 500 tisuća kuna. Na natječaj se javilo 26 lovačkih udruga, a većina sredstva uložit će se u nove ili dovršetak uređenja postojećih kapitalnih lovačkih objekta. Tu je i izgradnja lovačkih čeka kao i lovačkih puteva, naročito na otoku Cresu, a kako bi se stvorila bolja pristupačnost terena i omogućio izlov nealohtone divljači. Najveći korisnik sredstava je županijski lovački savez kojemu je dodijeljeno oko 100 tisuća kuna za uređenje kapelice na Platku, provedbu mjera uzgoja i očuvanja životinjskih vrsta značajnih za lovno gospodarenje – tetrijeb gluhan te razvoj lovnog streljaštva i kinologije“ rekla je Raukar te dodala da je donijeta i odluka o Planu mjera za sprječavanje šteta za novu lovnu godinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari