U PGŽ najviše turističkih noćenja u osam mjeseci

Foto: Ilustracija (Riportal.hr)

U Hrvatskoj je tijekom prvih osam mjeseci 2022. ostvareno 15 milijuna dolazaka i 86,6 milijuna noćenja, odnosno 40 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pri tome su strani turisti ostvarili 76,3 milijuna noćenja, dok su domaći ostvarili 10,3 milijuna noćenja.

U odnosu na 2019. godinu ostvareno je 91 posto dolazaka i 96 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju. Prvi su to podaci sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), piše Župan.hr.

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (24,7 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (16 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (15,3 milijuna).

Gledano prema tržištima, od početka godine najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke (19,8 milijuna), Slovenije (8,8 milijuna), Austrije (6,5 milijuna), Poljske (5,7 milijuna), Češke (5,2 milijuna), Italije (3,7 milijuna), Slovačke (3 milijuna), Nizozemske (2,9 milijuna) i Ujedinjene Kraljevine (2,8 milijuna). Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu (33,9 milijuna), kampovima (17,6 milijuna) i hotelima (17,2 milijuna).

„Čestitam cijelom sektoru na ovim izvanrednim rezultatima, a osim turističkog prometa koji je gotovo na razini 2019. godine, posebno zadovoljni možemo biti financijskim rezultatima, koji su i bolji“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

„Dosad ostvareni rezultati turističkog prometa, kao i financijski pokazatelji, potvrđuju kako je ovogodišnja sezona odlično pripremljena unatoč svim izazovima i okolnostima uzrokovanih pandemijom te nemilim događajima u Ukrajini. Ostvarenih 96 posto rezultata u noćenjima na nacionalnoj razini praktički je izjednačenje rezultata iz 2019. godine, dok su pojedine regije i destinacije i premašile rezultate iz predpandemijskog razdoblja. Ušli smo u rujan za koji su projekcije odlične, posebno u segmentu nautike i poslovnih putovanja“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari