11 NOVOOBOLJELIH

U PGŽ-u trend smanjenja epidemijskog vala uzrokovanog omikron varijantom

U PGŽ-u trend smanjenja epidemijskog vala uzrokovanog omikron varijantom

U Primorsko-goranskoj županiji 11 je novooboljelih osoba od 532 testa. Radi se o maloj brojci, ali i dugoročnom trendu smanjenja epidemijskog vala uzrokovanog omikron varijantom virusa koji traje od kraja siječnja, izvijestio je glavni epidemiolog Dobrica Rončević.

Dodao je da trenutno imamo 2856 aktivnih slučajeva i 69 hospitaliziranih pacijenata dok je jedna necijepljena osoba jučer preminula, a tri se nalaze na respiratoru. Svi parametri – hospitalizacija, intenzivno liječenje i smrtni ishodi u znatnom su padu, rekao je Rončević.

Smatra da peti epidemijski val karakterizira to da su većina hospitaliziranih i umrlih osoba starije životne dobi i necijepljene osobe što je motivacija da se nastavi kampanja cijepljenja kako bi se postigla procijepljenost s tri doze, a što je priprema i za eventualni sljedeći epidemijski val.

VIDEO DANA:

„Nužno je postići dugotrajnu zaštitu koja se postiže preboljenjem i cijepljenjem s tri doze cjepiva. NZZJZ stoga provodi kampanju kroz koju je cijepljenje dostupno na drugom lokalitetu, uz ulaz u sjedište Zavoda u Rijeci, a aktivno pozivamo starije i građane kojima je od preboljenja ili cijepljenja prošlo više od šest mjeseci na cijepljenje“, rekao je Rončević.

Dodao je da se prema uputama HZJZ-a za školske i predškolske ustanove maske nose isključivo u zajedničkim prostorima u razredima u kojima se provodi predmetna nastava, dok u učionicama više nije potrebno nositi masku. Naglasak se stavlja na opće higijenske mjere te dolazi do određene normalizacije. Ova se uputa odnosi i na predškolski odgoj, a ako kontakti ne pokazuju simptome, mogu nastaviti pohađati nastavu, uz praćenje njihovog zdravstvenog stanja, zaključio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari