PGŽ USPJEŠNO POVLAČI EU-SREDSTVA

U Primorsko-goranskoj županiji trenutno se radi na obnovi čak 32 škole!

Zamjenik župana Petar Mamula redoviti press kolegij započeo je dobrim vijestima

Istaknuo je da na području PGŽ danas nema novozaraženih, što je – kako je rekao –  pokazatelj da epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ rade dobar posao. Rezultati kod nas bolji  su nego u drugim županijama.

Istaknuo je, također,  da je PGŽ i ove godine dobila priznanje s najvišom ocjenom za transparentnost Proračuna. Priznanje dodjeljuje Institut za javne financije. Mamula je naglasio važnost uključivanja građana u procese odlučivanja i u sukreiranje Proračuna:

„ I u ovim izvanrednim okolnostima uzrokovanim  pandemijom, kada se donose velike odluke koje zahtijevaju hitnoću, važno je posebno voditi računa o dostupnosti svih informacija.“

PGŽ je pokrenula veliki ciklus ulaganja u školske objekte: „Dobivena je građevinska dozvola za novu OŠ u Marinićima. U planu je i dovršetak škole u Matuljima i Jelenju koja će dobiti novu vizuru i novu školsku sportsku dvoranu. Otvorena su 32 gradilišta u sklopu kojih se obnavljaju škole. Primorsko-goranska županija je u 20 godina postojanja i djelovanja u području školstva izgradila, potpuno obnovila i proširila  više od 20 škola i školskih dvorana i to je nešto što nije učinila niti jedna županija u Republici Hrvatskoj ,“ rekao je Mamula.

Što se tiče sufinanciranja kapitalnih projekata u turizmu JLS koji se provode u sklopu programa „Unaprjeđenje turizma“, zamjenik župana je rekao kako je ove godine sufinanciramo 4 projekta.

U Gradu Opatija sufinancira se „Uspostavljanje tematskog puta Opatijska kolajnica – faza 1″ s 50.000,00 kuna, u Općini Brod Moravice „Uređenje vidikovca Kavranova stijena“ sa 65.000,00 kuna, u Općini Lokve „Uređenje turističkih sadržaja na Lokvarskom jezeru – uređenje kupališta, proširenje parkinga i popravak plutajućih plaža“ sa 71.277,24 kuna i u Općini Jelenje „Postavljanje skulpture drvenog kola Gašparovog mlina u Dražicama“ s 25.000,00 kuna, što je sveukupno 211.277,24 kuna.

Na prošlotjednom Kolegiju župana donesena je i odluka za raspored sredstava Vatrogasnoj zajednici Primorsko–goranske županije koja zajedno s PGŽ provodi projekt energetske obnove upravne zgrade Centra za obuku interventnih službi u Šapjanama.

Iz EU fondova je dobiveno oko milijun kuna, a još su PGŽ i VZ PGŽ sudjelovale svaka sa po 1.000.000,00 kuna. Kako bi se projekt koristio od strane interventnih službi bilo je potrebno urediti unutrašnjost objekta, prizemlje i prvi kat. Za tu će namjenu Županija će dodijeliti Vatrogasnoj zajednici iznos od 980.000,00 kn.

Ravnateljica JU „Priroda“ Irena Jurić izvijestila je o novostima vezanima za projekt Centra za posjetitelje u Staroj Sušici. Najavila je skori završetak građenja nakon čega slijedi opremanje, priprema interpretacijskih i edukativnih sadržaja:

„3, 3 milijuna kuna smo predali potraživanja sredstava te smo proveli sve aktivnosti koje su bile moguće u okviru projekta, od izrade autohtonih suvenira, do dječje slikovnice na hrvatskom i engleskom jeziku i igre memorije čija je autorica Zrinka Ostović. PGŽ pred financira 90 posto svih ovih aktivnosti“.

U tijeku su i projekti upravljanja ekološkom mrežom, Interpretacijski centar prirodne baštine PGŽ u fokusu kojeg je uređenje Zametske pećine, didaktička staza na području Kamačnika i drugo.

Ravnatelj JU “Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije” Vedran Kružić je rekao da Agencija trenutno pripremaju i provode projekte u vrijednosti 160 milijuna kuna na području cijele županije te kako je broj javno-pravnih tijela s kojima surađuje sve veći. Sve više je projekata na području Gorskog kotara i otoka, a u dogovoru s Ministarstvom regionalnog razvoja Agencija će zaposliti dva otočka koordinatora.

Od prošlog mjeseca Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije ima otvoren ured u Gorskom kotaru koji surađuje sa svih 9 goranskih JLS.

„PGŽ je među 3 najuspješnije županije u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava u javnom sektoru. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore PGŽ je u zadnje 4 godine također među dvije najuspješnije u HR po privlačenju stranih direktnih investicija. Prvi u Hrvatskoj smo napravili i investicijski katalog na kineskom jeziku“ izvijestio je Kružić te dodao kako je od ove godine na internetskoj stranici www.prigoda.hr  dostupna interaktivna mapa PGŽ koja predstavlja poduzetničke i potporne institucije, centre izvrsnosti, centre kompetencije, najveće europske projekte, privatne investicijske projekte.

Na jednom mjestu vide se veliki ljudski i infrastrukturni potencijali našeg područja, a  naša regija postaje centar za mnoge djelatnosti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views