DOMAĆINSTVO SAVJETA MLADIH PGŽ

‘Potrebno je dodatno financirati i stimulirati programe za mlade’ zaključak je Koordinacije županijskih savjeta mladih RH

Savjet mladih Primorsko-goranske županije bio je domaćin 10. sjednice Koordinacije županijskih savjeta mladih RH koja se od 17. do 19.7.2020. održala u gradu Rijeci, pod predsjedanjem Savjeta mladih Primorsko-goranske županije.

Koordinacija županijskih savjeta mladih okuplja sve županijske savjete mladih i Savjet mladih Grada Zagreba. Osmišljena je kao platforma za razmjenu prakse i kontinuirano informiranje županijskih savjeta mladih, zajedničku analizu prisutnih problema mladih te zagovaranje interesa mladih prema institucijama i tijelima vlasti. Predsjedavanje Koordinacijom rotacijski se izmjenjuje svakih 6 mjeseci, a uz predsjedavajuću županiju glavna tijela Koordinacije čine Glavni tajnik i Međunarodni tajnik koji se imenuju na jednogodišnji mandat te Tajnik za suradnju s Hrvatskom zajednicom županija koji se imenuje na dvogodišnji mandat.

Svečanom otvorenju sjednice prisustvovao je zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, koji je tom prilikom izrazio veliko zadovoljstvo dosadašnjim suradnjom sa županijskim savjetom mladih te istaknuo važnost umrežavanja mladih na nacionalnoj razini kako bi snažnije zagovarali zajedničke interese.

Na sjednici su prihvaćeni zapisnik s prošle sjednice i izvješća Glavnog tajnika, Tajnika za suradnju s Hrvatskom zajednicom županija i Međunarodnog tajnika. Nastavno na online sjednicu Koordinacije na kojoj su usvojene preporuke za uvođenje izvanrednih politika za pomoć mladima u kriznoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa provedena je rasprava o dosadašnjoj implementaciji i napretku istih. Nakon toga Lana Golub, savjetnica za programe Grada Rijeke, prezentirala je provođenje građanskog odgoja i obrazovanja i odnosa Grada Rijeke prema mladima. Također, sudionici su imali priliku slušati predavanje Daniela Trošića, savjetnika za društveno poduzetništvo i mlade II Primorsko-goranske županije, o klubovima i centrima za mlade i primjerima društvenih domova za mlade. Isto tako, uvid o načinu rada s mladima pružila je Zagorka Prce Veseli iz Centra tehničke kulture Rijeka. U konačnici Koordinacija županijskih savjeta mladih RH donijela je zaključke kako je potrebno unutar postojećih kapaciteta županija ili otvaranjem novih angažirati posebnu osobu za rad s mladima i podržati razvijanje centara za mlade. Isto tako, usvojeni su zaključci kako je potrebno zadržati trenutno financiranje ili dodatno stimulirati projekte koji se tiču slobodnog vremena i kulture mladih u trenutnim okolnostima te omogućiti da proces kreiranja mjera i prilagodbe politika u novim okolnostima bude inkluzivan.

Na samome kraju sjednice, prisutni su predstavnici usvojili program rada Koordinacije do sljedeće sjednice. Program predviđa, uz do sada provođene projekte, održavanje tri radna sastanka koji će uključivati sektore poljoprivrede, poduzetništva i turizma s fokusom na politikama koje pomažu mladima u tim sektorima. Također, program uključuje dodatno jačanje suradnje između Hrvatske zajednice županija i Koordinacije te uspostavljanje kontakata i održavanje zajedničkih sastanka s predstavnicima savjeta mladih susjednih država.

Sljedeća sjednica Koordinacije predviđena je za rujan ove godine u Istarskoj županiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari