ODLIČNE VIJESTI

PGŽ u ožujku bilježi čak 40 posto više dolazaka i noćenja turista!

Na području Kvarnera u ožujku je ostvareno više od 265 tisuća noćenja i 90 tisuća dolazaka, što znači da je u odnosu na prošlu godinu ostvareno čak 40 posto više noćenja i 42 posto više dolazaka. Odlične turističke rezultate predsezone u Primorsko-goranskoj županiji komentirao je župan Zlatko Komadina.

„Uspjeli smo djelovati u pravcu kvalitete. Nastojimo što više povećati pred i posezonu s različitim motivima dolazaka. Kao što i sami znate, bogati smo prirodnom i kulturnom baštinom te imamo čitav niz projekata i programa od interesa naših turista. Brendiramo se kao gastro i eno destinacija te destinacija sportskog i zdravstvenog turizma. U okviru Klaster zdravstvenog turizma, u koji su uključene i županijske ustanove, objedinili smo cijelu zdravstvenu ponudu po čemu smo najjači u Hrvatskoj“, rekao je župan na redovitom susretu s novinarima.

„Da smo na dobrom putu govore i rezultati. Porast noćenja i dolazaka za oko 40 posto u odnosu na lani nije mala brojka i pokazuje da smo kvalitetno ušli u predsezonu“, rekao je župan i zaključio da, ako se po jutru dan poznaje, čeka nas izvanredna turistička sezona.

Osvrnuo se i na podatak da turizam čini sve veći udio turizma u BDP-u Hrvatske rekavši da bi trebalo jačati i druge gospodarske grane, kao što je slučaj s Primorsko-goranskom županijom gdje se, pored turizma, razvija i lučka djelatnost, transport, energetika, drvna industrija i brodogradnja, iako, napomenuo je, u statistici se to teško bilancira jer se, zbog sjedišta tvrtki, sve vodi u Zagreb.

Na početku susreta s novinarima, župan je čestitao postrojbi Specijalne jedinice policije Rijeka „Ajkulama“ 33. obljetnicu osnivanja i 20. godišnjicu Udruge „Ajkula“ istaknuvši da je to postrojba koja je prva krenula u obranu Hrvatske.

„Prošli su stvarno sva ratišta. U ona vremena, prvo je policija bila ta koja je provodila obranu dok se formirala Hrvatska vojska. Naša časna jedinica Specijalne policije Rijeka je prošla težak put, puno je ranjenih i poginulih, kojim ovim putem izražavamo sućut, a svima čestitamo na doprinosu koji su dali da živimo u slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj“, rekao je župan.

Pročelnica za zdravstvo Vesna Čavar informirala je o radu turističkih ambulanti Doma zdravlja PGŽ i Zavoda za hitnu medicinu PGŽ u turističkoj sezoni 2023. godine.

U sklopu Doma zdravlja PGŽ uspostavljeno je šest turističkih ambulanti na području Crikvenice, Krka, Malog Lošinja i Opatije. Pojedini gradovi i općine ugovorili su ambulante i u privatnim aranžmanima, a po prvi put prošle godine, uspostavljena je i jedna u Lječilištu Veli Lošinj.

Ukupno je u razdoblju lipanj – rujan 2023. godine 5.575 osoba koristilo zdravstvene usluge, što je za 2.100 korisnika manje u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, kao rezultat smanjenja broja ambulanti s devet na šest radi nedostatka liječničkog kadra.

Zavod za hitnu medicinu PGŽ organizirao je službu hitne medicinske pomoći s ukupno raspoloživih 20 timova T1 (tim s liječnikom, medicinskom sestrom/ tehničarom i vozačem) i 15 timova T2 (tim s medicinskom sestrom/tehničarom i vozačem) na području Ispostava Cres, Crikvenica, Krk, Mali Lošinj i Rab te tri pripravnosti na području Ispostava Cres, Mali Lošinj i Rab.

Što se tiče pripravnosti, Čavar je napomenula da je riječ o znatno skupljoj opciji koju pokriva Županija kao posljedicu nedostatka liječnika koji bi se zaposlili u timove. Dodala da je prošle godine Zavod uspio zaposliti pet novih liječnika u sezoni, i to tri na Krku i dva u Crikvenici, međutim, otoci su ostali insuficijentni zbog čega je župan donio odluku da se kao nadstandard za Cres osigura zapošljavanje dva nova liječnika.

Jedno mjesto je popunjeno specijalisticom hitne medicine koja je s obitelji doselila iz Osječko-baranjske županije, a uskoro na Cres dolazi i mladi liječnik obiteljske medicine iz Makedonije kojem je ovim putem zaželjela dobrodošlicu. Ujedno je pozvala sve zainteresirane za rad u turističkim ambulantama da se jave naglasivši da ih očekuju dobri uvjeti za rad.

Izvijestila je i da je u tijeku nabava pet novih automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) za škole, a prošle godine PGŽ je jedan donirala i Udruzi Kupa. Podsjetila je da je primjena aparata demonstrirana gradonačelnicima i načelnicima tijekom tradicionalnog susreta sa županom, a gradove i općine koji su nabavili AVD pozvala da iste prijave u mrežu Zavoda za hitnu medicinu RH. Čavar je naglasila važnost edukacije građana za njegovu upotrebu jer primjena aparata poboljšava šansu za preživljavanjem za 50 posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari