U RIJECI 16. FESTIVAL ZNANOSTI: Ovogodišnje izdanje posvećeno je temi otkrića

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Od danas do 21. travnja u Rijeci će se održati niz događanja u sklopu 16. Festivala znanosti. Ovogodišnje izdanje, namijenjeno svim uzrastima, posvećeno je temi otkrića.

U idućih će se šest dana održati 150 događaja na dvadesetak lokacija, a na Festivalu će sudjelovati oko trideset institucija kao što su muzeji, udruge i knjižnice.

Otvoren 16. Festival znanosti

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel otvorio je 16. izdanje Festivala znanosti na prigodnoj svečanosti održanoj u Vijećnici Grada Rijeke kojoj su uz organizatore nazočili predstavnici Grada, Županije i Sveučilišta…

Prigodnim govorima prisutnima su se, osim gradonačelnika, obratili i docentica dr. sc. Vedrana Mikulić-Crnković, predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti, dr. sc. Sanja Barić, prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci te Marina Medarić, zamjenica župana. Glazbenim nastupom otvorenje je popratio akustični duo The Blondes.

Nastup akustičnog dua The Blondes

Gradonačelnik Obersnel kazao je Festival ima podršku Grada zbog činjenice da, osim popularizacije znanosti, potiče mlade ljude na radoznalost, istraživanja i ulaz u nepoznato.

„Tu želju da se sazna nešto novo treba usmjeriti na pravi način, na korištenje znanstvenih metoda i tehnologija“, rekao je Obersnel te iz programa izdvojio zanimljiv znanstveni kafić na temu želatinoznih oceana.

Festival znanosti održava se od 16. do 21. travnja

Nakon otvorenja, u Gradskoj je vijećnici održana tribina za srednjoškolce pod nazivom „Eureka u svakome od nas“, pod moderaturom Marka Turka i uvodnim izlaganjem prof. dr. sc. Rajke Jurdane Šepić.

Radionice i predavanja 16. Festivala znanosti održavat će se u Prirodoslovnom muzeju, u Astronomskom centru Rijeka, na Građevinskom fakultetu, na Medicinskom fakultetu, na Filozofskom fakultetu, na sveučilišnim odjelima i u Sveučilišnoj knjižnici. Javna popularna predavanja održavat će se u popodnevnim satima na Kampusu, u zgradi Građevinskog fakulteta, a nakon izlaganja građani mogu u Akvariju na Kampusu sudjelovati i u Znanstvenom kafiću, poznatijem pod nazivom Znak.

U šest dana 150 događaja na dvadesetak lokacija

Organizatori su posebno izdvojili Otvorene dane sveučilišnih odjela, koji ove godine obilježavaju deset godina, a program obuhvaća preko 50 različitih aktivnosti, od predavanja i radionica do igrokaza i kratkih znanstvenih izlaganja. Svoja vrata će u tjednu Festivala otvaraju i Građevinski, Medicinski te Pomorski fakultet.

Ove godine program „Vrtići za vrtiće“ okupit će 22 vrtićke grupe, koje će svoje radove predstavljati u Prirodoslovnom muzeju, a u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke svoje projekte na temu Otkrića izložit će 5 osnovnih te 9 srednjih škola u sklopu programa „Škole za škole“.

S ciljem približavanja znanosti svim građanima, svakog dana od 16. do 20. travnja od 12 do 14 sati na Korzu će se održavati popularno-znanstveni program, a u subotu, 21. travnja od 9 do 12 sati na Kampusu na Trsatu traje natjecanje „Znanstvena tražilica za cijelu obitelj“.

Posebnost ovogodišnjeg festivala je i interaktivna izložba „Dinamična planeta Zemlja“ u organizaciji Centra za promociju nauka iz Beograda i Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.

Festival znanosti održava se u više od 20 gradova Hrvatske, između ostalih i u Klani i Opatiji.

Organizator Festivala znanosti u Rijeci je udruga „Zlatni rez“, a suorganizatori su Prirodoslovni muzej Rijeka, Akademsko astronomsko društvo Rijeka, Društvo matematičara i fizičara, Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas i Sveučilišna knjižnica Rijeka. Glavni pokrovitelj Festivala znanosti je Sveučilište u Rijeci, koje ove godine obilježava 45. obljetnicu.

Detaljan program Festivala znanosti 2018. možete pronaći na web stranicama: www.festivalznanosti.hr i www.facebook.com/festivalznanostirijeka.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari