U Rijeci besplatni preventivni pregledi usne šupljine s ciljem prevencije karcinoma usne šupljine

Foto: Ilustracija (KBC Rijeka)

U sklopu javno-zdravstvene akcije ranog otkrivanja karcinoma usne šupljine odvijat će se preventivni pregledi i konzultacije bez uputnice i najave

Povodom Svjetskog tjedna svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata (7. – 14. travnja) i ove godine Klinika za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i Hrvatskim društvom za oralnu medicinu i patologiju Hrvatskog liječničkog zbora organizira preventivne preglede, 11. travnja 2019. od 10 do 13 sati.

Svi zainteresirani građani moći će obaviti besplatne preglede usne šupljine s ciljem rane dijagnostike oralnog karcinoma. Pregledi će se obavljati na Klinici za dentalnu medicinu, Krešimirova 40, I. kat – ordinacija br. 5 (preko puta „Pošte 2“), a prijave i uputnice nisu potrebne.

Karcinom usne šupljine jedan je od karcinoma s najnepovoljnijom prognozom. Najčešće se otkriva u uznapredovalom stadiju kada su terapijske mogućnosti smanjene, a prognoza znatno lošija.

Postupak ranog otkrivanja vrlo je jednostavan, a sastoji se od pregleda oralne sluznice koji se provodi u okviru rutinske stomatološke kontrole koja traje svega nekoliko minuta ili samopregledom.

Cilj je akcije podići svijest i razinu znanja građana o ovoj bolesti, ukazati na rizične čimbenike koji utječu na ovu bolest (pušenje i alkohol) i upozoriti na važnost redovitih pregleda oralne sluznice u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari