U MRAMORNOJ DVORANI

Galerija | U Rijeci Dan antifašističke borbe obilježen Svečanom akademijom: ‘Antifašizam je civilizacijska tekovina moderne i demokratske Europe’

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održana je Svečana akademija povodom Dana antifašističke borbe.

Prigodnim govorima na svečanosti su se obratili župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut koji su svim Riječankama i Riječanima, stanovnicima Primorsko-goranske županije i svim građanima Hrvatske čestitali Dan antifašističke borbe.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Gradonačelnik Filipović u svom je govoru istaknuo kako bez obzira na političke podjele i stranačka neslaganja, ideja antifašizma mora biti jasna poveznica svih koji misle i žele dobro sebi, svojoj djeci i svima ljudima koji o budućnosti razmišljaju kao o vremenu u kojem će demokratski procesi biti dominantan društveni oblik komunikacije i djelovanja u javnom životu.

„S ovog mjesta pozivam pripadnike svih političkih stranaka koje djeluju u Rijeci, našoj Županiji i Republici Hrvatskoj da u svom radu uvažavaju vrijednosti antifašizma, jer je to civilizacijska tekovina moderne i demokratske Europe. Oko tih vrijednosti ne bi trebalo biti razilaženja i međusobnih svađa. Kad kažemo da se Hrvatska danas temelji na odlukama ZAVNOH–a, ugrađenim u naš Ustav, kao i na pobjedi antifašističkih boraca u Drugom svjetskom ratu, onda to moramo reći bez zadrške, onako kako to govore druge europske zemlje koje antifašizam doživljavaju kao svoj nacionalni ponos“, poručio je Filipović i dodao kako je Rijeka grad koji se ponosi antifašizmom i kako će tako biti i u buduće.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

„Rijeka je i grad u kojem se može ugodno živjeti i dobro poslovati, što su svakako prepoznali i strani investitori. Rijeka je grad studenata, sporta i kulturne ponude, grad koji svojim građanima nastoji poboljšati kvalitetu življenja izgradnjom stanova, vrtića, suvremenih cesta, pročišćivača voda, kilometara novoga vodovoda i odvodnje, ali i grad s kvalitetnom turističkom ponudom kojoj će još pridonijeti i obnovljeni brod Galeb. Rijeka je danas najveće gradilište u Hrvatskoj u kojem se realiziraju mnoge važne i velike javne i privatne investicije. Zahvaljujući tim investicijama Rijeka će za koju godinu uz novu marinu, novi kontejnerski terminal, novu knjižnicu i poduzetničku zonu  imati novo lice i biti ugodnija za život i rad. Uz sve ovo, naša odgovornost i zadaća je stvarati pretpostavke za dostojanstven život svakog pojedinca u društvu, stvarati društvo jednakih mogućnosti u kojem su ravnopravnost, sloboda i međusobno uvažavanje jedan od najvećih prioriteta“, rekao je Filipović i pozvao sve građane, a posebice mlade ljude da ustraju u tome da Rijeka i dalje bude glas svijesti u Hrvatskoj.

„Budimo glasni kada ukazujemo na društvene nepravde, budimo još glasniji kada osuđujemo one koji ponižavaju ili obespravljuju druge. Pokažimo svima da  je Rijeka drugačiji grad, antifašistički grad, grad tolerancije, grad u kojem su svi dobrodošli, europski grad 21. stoljeća“, završio je Filipović.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

“Proslavom Dana antifašističke borbe odajemo zahvalnost generaciji hrvatskih antifašista koji su ispisali svijetle stranice hrvatske povijesti i antifašističke borbe u Europi. Zlo fašizma moramo uništiti u korijenu, a isključivosti koje se događaju u svijetu nas uvijek vraćaju na početak”, izjavio je župan Komadina na Svečanoj akademiji povodom Dana antifašističke borbe održane u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Naglasio je da je narod našeg lijepog kraja dokazao da je suživot različitosti moguć ali uz duboko poštovanje svačijeg vjerskog ili nacionalnog integritete, jezika i kulture.

VIDEO DANA:

“Ovo je bio i ostao kraj koji zna da vlastitu slobodu mjerimo količinom slobode koji imaju i svi drugi oko nas. Zato moramo reagirati na sve što našu državu svjetonazorski gura unatrag, upozoravati na nedopustivost koketiranja s ekstremizmom bilo koje vrste, na svaku poruku mržnje i glasno prozvati sve one koji ugrožavaju i dovode u pitanje prava manjina, prava žena, djece invalida, starih i nemoćnih. Hrvatska mora postati zrela država zrele demokracije”, dodao je župan Komadina.

Predsjednik SABA PGŽ Dinko Tamarut podsjetio je na okolnosti u kojima je osnovan prvi partizanski odred u okupiranoj Europi prije 81 godinu te, mjesec dana kasnije, osnivanje partizanskog odreda “Božo Vidas – Vuk” na Tuhobiću.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Dinko Tamarut podsjetio je da se 22. lipnja obilježava u sjećanje na događanja od prije 81 godine kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan prvi partizanski odred u okupiranoj Europi. Početkom kolovoza 1941. godine na Tuhobiću je formiran partizanski odred „Božo Vidas – Vuk“ kojeg su osnovali rodoljubi sa Sušaka i Hreljina na inicijativu općinskog komiteta KP Sušaka na čelu s Dušanom Diminićem, a članovi odreda bili su Josip Bogatec, Rudolf Medved, Dmitar Rahelić, Vjekoslav Dukić, Romano Polić, Luka Šubat i njihov prvi komandant Moša Albahari. Uskoro su im se pridružili i ostali Primorci, Kastavci i Grobničani formiravši jedini partizanski logor koji je tada osnovan na teritoriju koji su okupirali Talijani.

„Rat je dugo trajao, a ovaj naš kraj pretrpio je ogromna stradanja i žrtve koje nikada ne smijemo zaboraviti. Tisuće poginulih u borbama, prognanih iz svojih domova, izgnanstva u logore u Italiji i Njemačkoj, zapaljena sela i žrtve Podhuma, Lipe, Kampora i drugih mjesta vječna su opomena na fašizam kao najveće zlo u povijesti čovječanstva. 81 godina je prošla od početka Drugog svjetskog rata, ali očito to nije dovoljno određenim revizorima povijesti da prestanu pretvarati pobjednike u gubitnike, Dan pobjede u dan poraza, kao i da ustaškim parolama i pozdravima, koji se i dalje ne kažnjavaju, vraćaju našu zemlju u prošlost istovremeno najavljujući mračnu budućnost punu mržnje prema drugima i drugačijima. I to će tako biti ako ih svi zajedno u tome ne spriječimo“, poručio je Tamarut.

U glazbenom dijelu programa su sudjelovali Mješoviti zbor GŠ Ivana Matetića Ronjgova i Luka Bujdo.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja