U Rijeci je postavljen neboder za ptice! Letači su dobili svoju zračnu luku

Na Plumbumu je postavljena skulptura od metala i drva sa 160 ptičjih stanova

“Neboder za ptice” je skulptura visoka 11 metara postavljena unutar kompleksa Dvorane kulture “Joga u svakodnevnom životu” i Dharma hostela. Iako je namjera da ga doista koriste price, skulptura je umjetnička intervencija u prostoru beogradskog umjetnika Vladimira Perića Talenta.

Službeno otvorenje je sutra,  29. veljače u 12 sati, te će biti održan prigodan program u organizaciji Hostela Dharma i Dvorane kulture “Joga u svakodnevnom životu” od 11 sati.

Pri gradnji su korišteni materijali obrtnika koji su, nakon propadanja tvornice Vulkan, naselili područje tzv. Vulkanovog naselja. Održivost i stopljenost s okolišem ogleda se i u odabranoj mikrolokaciji. Naime, ptice i pčele koje su za vrijeme aktivnog rada tvornice u velikom broju napustile područje, sada se vraćaju zbog održavanja zelenih površina oko hostela Dharma.

Vladimir Perić Talent ideju o nastanku rada pojašnjava u svom duhovitom stilu, prenose iz muzeja.

“Izgradnja nebodera za ptice ideja je mladog arhitekta koji na tavanu obiteljske kuće pronalazi staru, neiskorištenu kućicu za ptice. Ne vidjevši svrhu ovakve neobičnosti, on zastarjeli koncept prilagođava suvremenom kontekstu, u kojem humanizam, empatija ili uvažavanje individualnosti nisu pretjerano značajni pojmovi. Narativi koji oblikuju sustave stanovanja ljudi, upravljeni profitom ili činjenicom da je važno smjestiti što više ljudi u što manji prostor, bez obzira na adekvatnost takvog stanovanja i kvalitetu života, mladom arhitekti nisu strani. Tako on dolazi na genijalnu ideju izgradnje nebodera za ptice, nadajući se da će ovo postati globalna situacija i za stanovanje ptica, a da će sve zasluge, kako kroz slavu tako i kroz novac, otići upravo njemu”.

Foto: Riportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari