POČINJE DANAS

U Rijeci najavljen program obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja, a ove godine, pod geslom „Sestrinstvo – Glas koji vodi“ pripremljen je program koji će trajati od 10. do 12. svibnja.

Ovogodišnja tema obilježavanja je „Uložite u sestrinstvo i poštivanje prava osiguravanja globalnog zdravlja“, a tijekom tri dana trajanja, želja organizatora je što bolja prezentacija i popularizacija suvremenog sestrinstva kao profesije.

„Medicinske sestre od pamtivijeka su uključene u medicinske timove, a danas su nezaobilazni dio zdravstvenog sustava“, rekla je prilikom najave programa dekanica Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Daniela Malnar i dodala kako je temelj svake profesije, pa tako i sestrinstva, znanost. „Iako je sestrinstvo priznata znanstvena grana već tridesetak godina, još uvijek je dosta zanemarena i stoga smo ove godine program odlučili posvetiti upravo tom znanstvenom segmentu sestrinstva“, istaknula je Malnar.

VIDEO DANA:

Program obilježavanja započet će sutra Danom karijera na Fakultetu zdravstvenih studija u 12 sati kada će se studentima i učenicima sestrinstva i primaljstva prezentirati potencijalni poslodavci, nakon čega će se nastaviti druženje studenata s učenicima Medicinske škole prilikom kojeg će se učenici moći informirati o studiju sestrinstva.

U srijedu će s početkom u 12 sati, također na Fakultetu zdravstvenih studija biti održana podjela diploma 3. generaciji polaznika Cjeloživotnog obrazovanja stjecanja kompetencija iz enterostomalne terapije, dok će se u četvrtak, na sam Međunarodni dan sestrinstva u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke s početkom u 14 sati održati znanstvena tribina „Znanost u sestrinstvu“. Tom će se prilikom održati čitav niz predavanja koja su u potpunosti besplatna za sve zainteresirane građane. Istoga dana, od 10 do 15 sati na Korzu će biti postavljeni i štandovi na kojima će građanima biti dostupni promidžbeni i edukativni materijali, a valja istaknuti i kako će od 11. do 15. svibnja u izlozima zgrade Gradske uprave biti izložba uniformi medicinskih sestara i tehničara.

Podršku organizaciji ovog dana daje i Grad Rijeka, a prema riječima pročelnice Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karle Mušković, cilj ove manifestacije je skrenuti pozornost na važnost sestrinstva i naglasiti njegovu važnost u našem zdravstvenom sustavu.

Program obilježavanja najavile su i pročelnica Katedre za sestrinstvo Fakulteta zdravstvenih studija doc.dr.sc. Sandra Bošković, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC-a Rijeka dipl.med.ses. Snježana Juričić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja PGŽ, mag.med.ses. Rozmari Tusić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Talassotherapije Opatija mag.med.ses. Marica Komosar-Cvetković i prof.reh., mag.med.teh. Saša Uljančić iz Medicinske škole u Rijeci.

Program Dana sestrinstva organiziraju Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u rijeci, Medicinska škola u rijeci, Klinički bolnički centar Rijeka, Dom zdravlja Primorsko-goranske županije i Thalassotherapija Opatija u suradnji s Gradom Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari