POČINJE SUTRA

U Rijeci najavljene brojne aktivnosti povodom Međunarodnog dana starijih osoba

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, od 28. rujna do 2. listopada održat će se niz aktivnosti namijenjenih osobama starije životne dobi

Program obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba koji se svake godine obilježava 1. listopada u Rijeci se provodi u sklopu programa Grada Rijeke „Rijeka – zdravi grad“, a ovogodišnji moto je „Digitalna jednakost među svima“.

Cilj ove manifestacije je potaknuti države da osobama starije životne dobi osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu sukladno njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije koje je ujedno i voditeljica Tematske grupe za zdravo starenje projekta „Rijeka – zdravi grad“ istaknula je kako je starenje veliki javnozdravstveni prioritet i kako su potrebna velika ulaganja različitih segmenata društva kako bi se starijim ljudima omogućilo da budu zdravi i funkcionalno sposobni.

„Općenito smo nacija koja stari, tako nam pokazuje statistika, ali moramo imati na umu kako su osobe starije životne dobi ukoliko su zdrave i visoko funkcionalne korisni članovi našeg društva jer imaju veliku razinu životnog iskustva kojeg mogu prenijeti na mlađe naraštaje“, rekla je Glibotić Kresina i naglasila kako se funkcionalna i zdrava starost postiže ulaganjem u vlastito zdravlje u puno mlađoj dobi.

Voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić najavio je program obilježavanja koji će započeti 28. rujna. Na Molo longu s početkom u 10 sati u organizaciji Riječkog sportskog saveza i Matice umirovljenika Rijeka održat će se program „U susret svjetskom danu starijih osoba“ koji uključuje nordijsko hodanje za osobe starije životne dobi.

Također, 28. rujna u 18 sati u organizaciji Šahovskog kluba Rijeka i Matice umirovljenika Grada Rijeke u prostorijama Šahovskog kluba Rijeka započet će 16. memorijalni šahovski turnir „Ivan Farkaš“. Turnir će se igrati do 1. listopada kada će biti održana i dodjela nagrada najuspješnijima.

29. rujna u Salonu Grada Rijeke bit će održan prijem za predsjednike Klubova za umirovljenike i starije osobe, a 1. listopada s početkom u 10 sati u organizaciji Sveučilišta u Rijeci na Kampusu će se održati tribina „Sveučilište za treću dob: jučer, danas, sutra“. Zbog poštivanja epidemioloških mjera broj sudionika bit će ograničen.

Istog dana, u 11 sati u organizaciji Matice umirovljenika Rijeka u čitaonici Sušak bit će odigrana kazališna predstava „Bura i klobuk“ u izvedbi kazališne skupine Intermezzo. Predstava je namijenjena umirovljenicima, ulaz je besplatan, ali je zbog epidemiološke situacije broj gledatelja je ograničen na 50 stoga se svi zainteresirani moraju prijaviti u Maticu umirovljenika.

U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, 2. listopada u 10 sati u parku Mlaka održat će se javnozdravstvena akcija „Ne prestajemo se igrati zato što ostarimo, već ostarimo zato što se prestanemo igrati“.

U sklopu akcije prezentirat će se vježbe protiv osteoporoze i dijabetesa, a bit će organizirano i međugeneracijsko druženje uz igru i tjelesnu aktivnost za bake i djedove te njihove unuke.

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Karla Mušković istaknula je kako Grad Rijeka provodi brojne programe namijenjene ne isključivo osobama starije životne dobi već i mlađima, a sve s ciljem poboljšanja i očuvanja psihofizičkog zdravlja.

„Primjerice, kroz godine je Grad uredio brojne šetnice u Rijeci koje se spajaju s onim oko Rijeke i nastojimo poticati građane da ih koriste što je više moguće. Također, važna je i međusektorska suradnja, kao što na provedbi brojnih programa surađujemo primjerice s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i Medicinskim fakultetom“, istaknula je Mušković.

Predsjednik Matice umirovljenika grada Rijeke Emil Baumgartner rekao je kako je Matica jedna od najvećih udruga u Rijeci koja broji oko 5000 članova.

„Organizirani smo u klubove koji se nalaze u kvartovima i na taj su način dostupni osobama starije životne dobi. Kontinuirano se bavimo raznim aktivnostima koje promoviraju fizičku aktivnost i zdrav način života, ali potičemo ljude da se uključe u Klubove umirovljenika i radi društva i socijalizacije jer to je isto jako važno“, zaključio je Baumgartner.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće životne dobi.

U obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba sudjeluju Grad Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet u Rijeci, Matica umirovljenika grada Rijeke, Riječki sportski savez i Šahovski klub Rijeka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views