KULTURA IDE DALJE

U Rijeci oživljavaju kulturni programi! EPK nudi program u uvjetima “novog nenormalnog”

Na krovu buduće zgrade Dječje kuće Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Rijeka – Europska prijestolnica kulture nastavlja s provedbom kulturno-umjetničkih programa u uvjetima koje propisuju mjere zaštite od korona virusa

Na danas održanoj konferenciji za medije, najavljen je kulturno-umjetički program koji će se u Rijeci održavati tijekom svibnja i lipnja, još uvijek obojen mjerama smanjenja socijalnih kontakata i zabrane javnih okupljanja.

Predstavnici gradskih kulturnih ustanova i tvrtke Rijeka 2020, uz pročelnika za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara i gradonačelnika Vojka Obersnela, okupili su novinare na krovu buduće Dječje kuće u Rijeci, jedne od zgrada čija izgradnja je pri dovršetku – u bivšem tvorničkom kompleksu, budućem riječkom kvartu kulture „Rikard Benčić“.

– I EPK i kulturni programi svih ustanova idu dalje u uvjetima „novog nenormalnog“ – naveo je pročelnik riječkog gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar i dodao da je prošlih tjedana, u cjelokupnom interesu javnosti oko EPK projekta zaboravljeno da je više od pola EPK programa u produkciji gradskih kulturnih ustanova. – Danas najavljujemo programe za svibanj i dio lipnja, ali se već duže vrijeme svi zajedno bavimo novim EPK programom i redovnim programima ustanova, stoga je ovaj program u čiju realizaciju krećemo, zajednički projekt svih nas, zajednički kulturni program za 2020. godinu. Time ne fingiramo da je sve što rade ustanove punokrvni EPK projekt kakvog smo htjeli realizirati, nego smo proteklih tjedana u nizu intenzivnih sastanaka odlučili da je do kraja godine najvažnije realizirati što kvalitetniji kulturni program za naše sugrađane – naglasio je Šarar.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Gradonačelnik Rijeke, prvog hrvatskog grada koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture, Vojko Obersnel također je istaknuo da Rijeka nastavlja s provedbom projekta Europske prijestolnice kulture, u smanjenom obimu i kroz aktivnosti koje su moguće s obzirom na mjere zaštite od korona virusa, te dodao – EPK projekt čine mnogi akteri u kulturi ovoga grada, mnogi umjetnici i organizatori, uključivo i sve ljude koji su danas ovdje okupljeni. Čine ga i zgrade koje ovdje nastaju i koje će, uz još mnogo toga, predstavljati nasljeđe ovog projekta.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Osim najave programa koji će se u Rijeci održavati tijekom svibnja i lipnja, kako je rečeno, intenzivno se radi na osmišljavanju zajedničkog kulturnog programa za ovo ljeto kao i na osmišljavanju dodatnih programskih aktivnosti koje će ove jeseni uveličati otvorenje Palače šećera kao novog prostora Muzeja Grada Rijeke i Dječje kuće u kompleksu Benčić.

Bitnu ideju u planiranju novih EPK programskih aktivnosti čini zadržavanje lokalnih i nacionalnih aktera nezavisne kulturne scene s obzirom da im je u ovom trenutku potrebna podrška i to bez obzira na moguće formate i aktivnosti koje je moguće proizvesti s obzirom na korona virus.

– Namjera nam je da veći dio programa nezavisnih udruga i umjetnika u dogovoru sa samim realizatorima organiziramo ovo ljeto jer su ljetne okolnosti, bar kako sada stvari stoje, optimalno s obzirom na epidemiju – istaknuo je Šarar. On je pojasnio i činjenicu golemih poteškoća prilagodbe na nove okolnosti s kojima su suočene kulturne ustanove čak i bez programa unutar EPK projekta.

Baleti bez dodira, koncerti na gradilištima, kazalište u doba distance

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca već je tijekom travnja provodilo Zajc uz vas program s online produkcijom nastupa kazališnih umjetnika. U nastavak ovog programa uključeni su svi umjetnički ansambli HNK, a umjetnice i umjetnici tijekom svibnja publici donose kratke video forme i tematiziranje „nove normalnosti“, prije svega socijalnog distanciranja koje je razdvojilo publiku i kazalište, ali i izvođače međusobno.

Umjesto „Arija u podne“ iz prvog ciklusa Zajc uz vas, operne će solistice i solisti HNK sada izvoditi poznate arije i duete iz opera s riječkog repertoara ove i proteklih nekoliko sezona, ali tako da svaki duet na drugačiji način postavlja problem “socijalno distancirane” operne izvedbe.

Riječki će operni zbor a capella izvoditi djela Ivana Matetića Ronjgova te poznate zborske dionice talijanskog opernog repertoara, a članovi Riječkog simfonijskog orkestra održat će i snimiti pet komornih koncerata i to na gradilištima infrastrukturnih objekata Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Baletni ansambl donosi balet s karakterom – nekoliko mikro koreografija: Contact forbidden, box, BoNet, Baletni glosar u zraku i Čipka 2 kojima će otkrivati nove načine komuniciranja jezikom plesa u vremenu kada je on bitno limitiran.

Ansambl Hrvatske drame predstavit će i najaviti nekoliko kazališnih predstava koje su, uslijed korona krize, odgođene još neko vrijeme; „Vježbanje života-drugi put“, „Edip“, i „Gospođa ministarka“, a prisjetit će se i predstave koja je Rijeku suočila sa sobom „Leica format“ i mjuzikla „Evita“. Svaka će predstava i njena najava u virutalnom prostoru oživjeti na speficičan i novi način, u suradnji s redateljicama i redateljima predstava, na različitim lokacijama u kazalištu ali i izvan kazališne zgrade, diljem Rijeke.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

HNK program obuhvaća i razgovore s voditeljima i pedagozima Petog ansambla, riječkog umjetničkog ansambla koji okupljanja mlade, drugačije sposobne osobe, a kojima je ovo krizno vrijeme zasigurno posebno izazovno. Također i Talijanska drama priprema ciklus „paralelnih“ razgovora s glumicama i glumcima svoga ansambla o njihovim pogledima na aktualnu epidemijsku i društvenu situaciju u kojoj su se, kao umjetnici i pojedinci, našli, ali i njihovim pogledima na budućnost, koliko god ona još neizvjesna bila.

Autokino Art kina donosi velikane kinematografije i legendarne filmske klasike

Ponovno se diže i filmsko platno na riječkom parkiralištu Beretich gdje se tijekom svibnja održava novo izdanje Autokina, u organizaciji Art-kina i udruge Filmaktiv, pod okriljem Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Program će uz obaveznu prethodnu rezervaciju biti slobodan za sve posjetitelje koji iz sigurnosti svog automobila mogu ponovno uživati u čarima velikog filmskog platna.

Svibanjsko Autokino u znaku je filmskih klasika, a program na Beretichu u subotu, 9. svibnja u 21 sat otvara humoristična drama Dangube (I Vitelloni, 1953), velikana talijanske kinematografije Federica Fellinija čiju stogodišnjicu rođenja Art-kino obilježava cjelogodišnjim filmskim programom.

Naredne dvije subote u svibnju, 16. i 23. svibnja publika će iz svojih limenih ljubimaca moći će pogledati i remek-djelo francuskog novog vala Jean-Luca Godarda Do posljednjeg daha (À bout de souffle) i legendarni vestern Sama Peckinpaha Divlja horda (The Wild Bunch, 1969.).

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kao i prijašnjih godina filmski zvuk primat će se putem radio-prijemnika u automobilu, odnosno putem dodijeljene radio-frekvencije.

Iako je zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji za provedbu programa Autokina osigurana dozvola nadležnog Stožera civilne zaštite, projekcijama mogu prisustvovati isključivo posjetitelji u vozilima (najviše dvije osobe u vozilu, osim ako nije riječ o obitelji s djecom), a ostanak u vozilu obvezan je tijekom održavanja programa, uz dozvolu otvaranja prozora s lijeve prednje strane (na strani vozača).

Art-kino je u svibnju pokrenulo i Kućnu školu filma – besplatnu petodnevnu online radionicu filmske pismenosti koja je započela 4. svibnja i traje do 8. svibnja ove godine, pod mentorstvom filmskog kritičara Dejana Durića s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Zbog velikog interesa javnosti i više od sto pristiglih prijava zainteresiranih polaznika već otvoren dodatni termin održavanja, a u planu je pokretanje još nekoliko izdanja radionice tijekom svibnja i lipnja. Art-kino kreće i s postupnim otvaranjem svojih vrata, a prva je na redu Specijalna knjižnica Art-kino koja je otvorena u ponedjeljak, 27. travnja 2020. godine, uz ograničen sustav rada – radnim danima od 10 do 14 sati.

U prostoru Knjižnice Art-kina istodobno može boraviti najviše pet korisnika, uključujući i osoblje Art-kina, a osigurani su i nužni dezinfekcijski punktovi. Korisnici mogu putem online kataloga pretražiti građu knjižnice, mailom zatražiti željene naslove, a građa će ih pripremljena i spakirana čekati u knjižnici za preuzimanje.

U HKD-u Neizvjesna izložba komentira trenutnu situaciju i novu stvarnost

Kroz izložbene programe Galerije Kortil program u svibnju i lipnju provodi i Hrvatski kulturni dom na Sušaku. Izložba Vertigo Martine Ištvan i Leopolda Rupnika, prekinuta u ožujku, ponovo je otvorena i može se pogledati do 8. svibnja, a na internetskoj stranici HKD-a dostupno je i online vodstvo.

Za sljedeću izložbu, koja se otvara krajem svibnja, Galerija Kortil uputila je poziv umjetnicima Rijeke i Primorsko-goranske županije da prijave svoje radove koji su obilježeni ovim trenutkom u kojem živimo, aludiraju na njega ili ga anticipiraju u nekom dosad neiščitanom obliku. Ova izložba, radnog naziva Neizvjesna izložba, neće analizirati likovne formate i forme, nego će objedinjavati osobno iskustvo (n)ovog trenutka i dati komentar, reakciju ili čak odgovor na trenutnu situaciju i novu stvarnost u kojoj živimo.

Pozvani umjetnici u izložbi mogu sudjelovati svojim radovima nastalima u protekla dva mjeseca ili ranijim radovima koji se sadržajno mogu povezati s aktualnom situacijom. Neizvjesna izložba, ovisno o količini i izboru materijala, ostaje otvorena do ljeta, moguće podijeljena i u nekoliko zasebnih izložbi.

Sličnom se temom bave i umjetnici pozvani na sudjelovanje u izložbi Covid19 MMSU-a koja se otvara 20. svibnja i traje do 31. srpnja. MMSU inače svoja vrata otvara 12. svibnja, nastavkom izložbe Davida Maljkovića “S Kolekcijom”.

Preporuke knjiga, nove stvaralačke tehnologije, Zoom susreti čitateljskih klubova

Gradska knjižnica Rijeka također je otvorila svoja vrata 27. travnja prema prilagođenom radnom vremenu i uz propisane mjere zaštite. Na dva online portala, Magazin GKR i Brickzine, riječka gradska knjižnica nastavlja s objavama, a fokus je u ovom periodu usmjeren na serijale: GKR bira…e-knjige u kojem knjižničari Gradske knjižnice Rijeka kroz medij videa kreiraju jednominutne osvrte i nagovore na pojedine naslove iz e-knjižnice ZaKi Book; Ekipa bira…e-knjige kao serijal mlađih članova Gradske knjižnice Rijeka u kojem se objavlju osvrti na e-knjige za djecu i mlade.

Foto: Riportal.hr/Mateo Levak

Osim toga, u svibnju Gradska knjižnica donosi i serijal AC labovanje na temu novih stvaralačkih tehnologija u formi “zoom” razgovora s uglednim stručnjacima iz sfere izrade video i pisanih edukacijskih materijala o temama poput 3D printanja, VR-a i sl., a ovaj se sadržaj također objavljuje online.

Nastavljaju se i redoviti susreti čitateljskih klubova Gradske knjižnice (Moljci, Zoomeri, One, Nedopričljivi) putem platforme Zoom, a u sklopu projekta “Nova pravila igre” na temu novog novinarstva posvećenog održivom razvoju, pokrenut je proces oblikovanja web stranice.

Za djecu – priče i bajke, Brickzine i lutkarske predstave na neobičnim mjestima na otvorenom

S objavom sadržaja nastavlja i brickzine.hr – online magazin Dječje kuće koji donosi priče, preporuke, osvrte, vijesti o temama relevantnima za novo odrastanje, roditelje i djecu i to iz sfere kulture, umjetnosti, novih tehnologija i ekologije.
Uz to formira se i online mjesto Dječje kuće – profili na društvenim mrežama i web stranica.

S programom za djecu nastavljaju glumice i glumci Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca. Hrvatska drama i u prošlom je ciklusu Zajc uz vas radila iznimno uspješan program „Zajčić za laku noć“, posvećen najmlađoj publici i Riječkom kazalištu mladih „Kamov“. Ovoga su puta, u suradnji glazbenicima Riječkog simfonijskog orkestra, odabrali četiri ponajbolje i najpoznatije priče „hrvatskog Andersena“, Ivane Brlić Mažuranić. Bajke za najmlađe izvodit će i glumci Talijanske drame.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka nastavlja svoj virtualni program U lutkarsko s kauča, započet još krajem ožujka u kojem svakog petka u podne donosi novi naslov s tekućeg, ali i arhivskog repertoara. Ove su predstave odmah po objavi programa ušle u virtualne učionice osnovnih škola diljem Hrvatske, a svibanj donosi tražene i lektirne naslove poput Plesne haljine žutog maslačka, Snjeguljice, Doktora Dolittla i Ružnog pačeta. Link na predstave objavljuje se petkom točno u podne na web stranici Kazališta te na društvenim mrežama.

Drugi dio programa U lutkarsko s kauča sastavljen je od video uradaka dramskih i likovnih umjetnika Gradskog kazališta lutaka Rijeka. U formi Lutkarskih kućnih čarolija započetih u travnju, lutkari nastavljaju s objavom novih originalnih filmova u vlastitoj kućnoj produkciji kroz svibanj. Novost koju će lutkarski svibanj Rijeci donijeti je program popuštanja Kauča i odlaska do prozora u obliku programa U lutkarsko s prozora. Publiku očekuju na neočekivanim mjestima lutkarske intervencije u svakodnevici te kvartovske izvedbe na otvorenom koje će djeca i odrasli moći pratiti iz daleka tj. s prozora, poštujući korona-mjere, dakle s propisane distance, ali i sudjelujući u izvedbama.

Intervencije u prostoru – skulptura u Lovranskoj Dragi, Baltazargradsko kupalište na Pećinama, Baltazarov Uragan

Početkom travnja završena je jedna od skulptura programskog pravca Lungomare Art – rad umjetnika Davora Sanvincentija “Puli Mȁlina“ na temeljima nekadašnjeg mlina uz stazu Medveja – Lovranska Draga – Vojak.

Značaj ovog rada, u osnovi kamenog paviljona, koji se može posjetiti i pogledati u šetnjama planinarskom stazom u Lovranskoj Dragi, sadržan u promišljanjima te razmjeni društvenih i ekoloških tema koje su od značaja za stanovnike ovog područja. Zbog specifičnoga položaja prozora, u prostoru kamene skulpture događaju se interesantni efekti sunčevih zraka i vode.

U planu je realizacija još dva projekta koji su u potpunosti prilagođeni trenutnim epidemiološkim uvjetima. Tako će tijekom ljeta na pećinskoj plaži Grčevo nastati Balthazargradsko kupalište na kojem radi Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, odnosno studentice pod mentorstvom profesora i umjetnika Igora Eškinje.

Umjetnički proces nadahnut je temom Balthazara, dosjetljivog animiranog profesora koji rješava probleme ”malog” čovjeka, a izrađuje se čelična skulptura koja svojim otvorima mijenja čovjekov doživljaj okoline, dok natpisi na betonskom platou – vidljivi samo u kontaktu s vodom – potiču na igru i velike i male.

Na lukobranu Molo longo, s istom temom profesora Balthazara, uređuje se Balthazarov Uragan u autorstvu studija Benussi&TheFish te uz financijsku podršku Poslovnog kluba PartneRI.

Niz privremenih umjetničkih intervencija pretvorit će brod Uragan i prostor oko njega u novi prostor za igru, druženje i odmor, ali i međugeneracijske susrete na riječkoj lučkoj šetnici, s pogledom na Balthazargrad.

Natječaj za kratku priču kao uvod u FEKP i književni Hay festival

Tijekom svibnja Rijeka 2020 objavljuje novi Natječaj za kratku priču za mlade autorice i autore – FEKP19, koji je, s iznimnim uspjehom (u vidu broja prijavitelja i poslanih priča), lansiran prošle godine.

Ovaj natječaj je uvod u ovogodišnji Festival europske kratke priče koji će ugostiti i najpoznatiji europski književni festival – Hay festival, s temom “Visions for the Future”. Vizije budućnosti ujedno su i tema natječaja za mlade autorice i autore, koji će se zasigurno u svojim “vizijama” osvrnuti i na novo normalno, odnosno pandemiju koja je promijenila mnoge živote.

Na web stranicama EPK projekta od sljedećeg tjedna bit će moguće pogledati i video filmove koje su snimali Maša Drndić i Igor Paulić, uz glezbenu podlogu Ane Antonove, prateći riječke umjetnike i umjetnice koji su se vozili kopnenim, željezničkim i morskim putem pričajući sa svojim vozačima iz Čistoće, Jadrolinije, HŽ-a, Autotroleja i kola hitne pomoći, o temama koje im život znače.

EU projekti u sastavu EPK programa

Krajem travnja trebao je otpočeti još jedan u nizu festivala susjedstava “Festival zime” u susjedstvu Mrkopalj. U sklopu programa nizozemski kolektiv Hoge Fronten pripremio je seriju performansa u suradnji sa mještanima Mrkoplja i hrvatskom umjetnicom Tajči Čekada. Zbog COVID-19 pandemije izvedbe se ne mogu održati i cjelokupni program je kao i brojni drugi programi susjedstava odgođen.

No, Hoge Fronten kolektiv odlučio je iz tog razloga izvesti virtualnu izvedbu u živo u režiji Lieke Benders na Zoom platformi koja će istovremeno biti dostupna hrvatskoj i nizozemskoj publici. Izvedbom će se gledateljima pokušati dočarati iskustvo kazališnih stvaralaca koje su stekli boraveći u Mrkoplju, nakon čega slijedi virtualna, kazališna turneja po selu te ponovno okupljanje u virtualnom prostoru, gdje će se dijeliti iskustva i pozvati sudionike na razgovor. Izvedba se događa 5. lipnja, a virtualno sjedište može se rezervirati slanjem e-poruke na adresu: publiciteit@hogefronten.nl Ovaj se program odvija u koprodukciji Cultura Nova NL, i u sklopu europskog projekta Centriphery.

U sklopu projekta Diversity Mixer, koji se od 2018. bavi radom u kulturi i poticanjem različitosti, u tijeku je izrada „Diversity preporuka“, odnosno novih kriterija javnog financiranja kulture i kreativnih industrija, pisanih u vrijeme krize, što je dodatno zaoštrilo prethodno stečene uvide – o neophodnosti kulture i potrebi drugačijeg vrednovanja njenih radnika i „proizvoda“.

U listopadu 2020. Grad Rijeka, ustanove i organizacije u kulturi Rijeke i PGŽ-a potpisat će u sklopu ovog projekta i Povelju o raznolikosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari