U RIJECI POČEO SAJAM FILMA Večeras riječka premijera nagrađivanog filma „Zvizdan“ Dalibora Matanića

Okruglim stolom na temu „Digitalizacija, prikazivači i distributeri u novoj digitalnoj eri” započeo je Prvi Sajam filma, kojeg organiziraju Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača (udruge Kino mreža), Hrvatski audiovizualni centar te domaćin Sajma, Art-kino Croatia.

Sajam filma trodnevno je stručno druženje članova Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, distributera filmova i filmskih profesionalaca, s dijelom programa otvorenim za javnost, a traje do petka, 18. rujna.

SAJAM1

Najveći dio programa Sajma namijenjen je članovima Kino mreže i filmskim profesionalcima koji će kroz predavanja, okrugli stol, radionice, filmske projekcije zatvorene za javnost i susrete „jedan na jedan“, izmijeniti znanja i iskustva, u zajedničkom nastojanju da svoje filmske programe učine kvalitetnijima, a filmsku kulturu približe što širem krugu ljudi. Posljednjeg dana Sajma bit će održana i prva godišnja skupština udruge Kino mreža, koja danas broji 31 člana.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je, da ga u doba digitalizacije i multiplexa, veseli činjenica da upravo Art-kino Croatia organizira jedan ovakav događaj izuzetne kvalitete i značaja. „Danas kina ovakve vrste u Republici Hrvatskoj ima tridesetak, ali mi smo bili među prvim gradovima, koji su započeli s tim projektom i zbog toga mi je jako drago. Broj posjetitelja Art-kina iz godine u godinu raste i to je nešto što će se razvijati u dobrom smjeru i dalje“- rekao je gradonačelnik.

Nakon svečanog otvorenja, publika je imala priliku prisustvovati okruglom stolu „Digitalizacija, prikazivači i distributeri u novoj digitalnoj eri“ s osvrtom na pozitivne učinke digitalizacije nezavisnih kino-dvorana ali i izazove koje je digitalizacija postavila pred kinoprikazivače.

U sklopu Sajma bit će prikazani i atraktivni filmski naslovi, pa će tako u srijedu, 16. rujna, u 20 sati, riječka publika pretpremijerno gledati nagrađivani film „Zvizdan“, redatelja Dalibora Matanića, hrvatskog kandidata za Oscara i „europskog Oscara“, koji među sjajnim uspjesima broji i nagradu na filmskom festivalu u Cannesu, u programu Un Certain Regard, zatim Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film, Zlatne Arene za režiju, glavnu žensku ulogu, žensku i mušku sporednu ulogu te kostimografiju, Oktavijana i nagradu CICAE na Sarajevo Film Festivalu.

Riječkoj premijeri filma nazočit će Tihana Lazović, glavna glumica „Zvizdana“, Goran Marković, glavni glumac, Ankica Jurić Tilić, producentica filma, Tomislav Pavlic, montažer, Nenad Sinkauz, skladatelj, i Lukrecija Tudor, glumica.

U četvrtak, 17. rujna, u 21 sat, bit će prikazan pobjednik filmskog festivala u Cannesu, „Dheepan“ redatelja Jacquesa Audiarda, a u petak, 18. rujna, publiku očekuju dva naslova: „Cure“ redateljice Céline Sciamma u 18.15 sati i „Cherbourški kišobrani“ u 20.15 sati, redatelja Jacquesa Demyja iz 1964.
(Iva Blažević/GR)

sajam2

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari