U Rijeci preminuo akademik Petar Strčić. Svojim djelom zadužio je naš grad

Foto: otok-krk.org

Strčić je preminuo danas, u 83. godini života ispunjenog brojnim akademskim uspjesima i priznanjima.

Preminuo je akademik, poznati hrvatski povjesničar i arhivist, čovjek koji je doslovno bilježio povijesna događanja Rijeke, Krka i Kvarnera.

Umro je u nedjelju u 83. godini života u Rijeci, izvijestila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU). Rodio se u Krasu na otoku Krku 1936. godine, diplomirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Bio je ravnatelj Arhiva Hrvatske, posljednji predsjednik Saveza arhivista SFR Jugoslavije, glavni urednik niza zbornika, među njima poznat je “Krčki zbornik”.

Bio je urednik i koautor prve sinteze „Povijesti Rijeke“ na hrvatskom jeziku. Predsjednik je “Povijesnog društva Rijeka”, “Povijesnog društva otoka Krka” i Čakavskoga sabora, bio je i predsjednik “Društva za hrvatsku povijesnicu”, a član je i sličnog društva u Sloveniji. Profesor je na fakultetima u Rijeci, Puli i Zagrebu. Autor je tridesetak knjiga i brojnih članaka od kojih je najveći dio vezan za povijest zapadnog dijela Hrvatske.

Dobitnik je nagrade Grada Rijeke za životno djelo, za cjelokupan doprinos unapređenju i promicanju znanosti te istraživanju povijesti grada Rijeke i zapadne Hrvatske.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views