KONTINUIRANO USAVRŠAVANJE

U riječkim vrtićima započeo 5. Tjedan dobre odgojno-obrazovne prakse!

Foto: Ilustracija

Od 12. do 16. travnja 2021. u riječkim vrtićima održava stručna manifestacija pod nazivom 5. Tjedan dobre odgojno-obrazovne prakse dječjih vrtića Grada Rijeke!

Tjedan dobre odgojno-obrazovne prakse stručna je manifestacija posvećena ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju, koju organizira Dječji vrtić Rijeka u suradnji s dječjim vrtićima More i Sušak. Prvi je puta Tjedan dobre odgojno-obrazovne prakse organiziran 2016. godine. Od tada se provodio svake godine, izuzev prošle 2020., kada je u mjesecu ožujku došlo do obustave rada vrtića radi sprječavanja širenja zaraze korona virusom. Upravo radi epidemijskih uvjeta i mjera koje se poduzimaju prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ove se godine manifestacija održava u online obliku, s istom svrhom povezivanja i omogućavanja stručne razmjene znanja i iskustava među odgojno-obrazovnim djelatnicima vrtića čiji je osnivač Grad Rijeka.

Briga o profesionalnom razvoju stručnih djelatnika i stvaranje uvjeta za njihovo kontinuirano usavršavanje, u postojećim epidemijskim uvjetima predstavlja novi izazov, pri čemu se pronalaze i osmišljavaju novi oblici provođenja edukacija i prezentiranja rada uz korištenje različitih online platformi. Na taj je način zamišljeno i provođenje 5. Tjedna dobre odgojno-obrazovne prakse dječjih vrtića Grada Rijeke.
U okviru ovogodišnje stručne manifestacije planirano je provođenje 17 aktivnosti, od koji su 13 aktivnosti pripremili odgojitelji Dječjeg vrtića Rijeka, dok će stručni djelatnici dječjih vrtića More i Sušak sudjelovati svaki sa po 2 aktivnosti, u kojima će svojim sustručnjacima prezentirati dostignuća u nastojanju unaprjeđivanja kvalitete odgojno-obrazovnog rada u svojim vrtićima.

Odgojitelji su pripremili nekoliko prezentacija dobre prakse koje se odnose na unaprjeđivanje uvjeta za razvoj čitalačke pismenosti djece rane i predškolski dobi (primjerice, o važnosti primjerenog izbora kvalitetne slikovnice). Također je programom predviđen prikaz rada grupe odgojitelja sve tri riječke ustanove na očuvanju čakavskog dijalekta u odgojno-obrazovnom radu s djecom. Dio se aktivnosti odnosi na primjere dobre prakse koji opisuju na koje se načine osigurava kvaliteta svakodnevnog života djeteta u vrtiću: kako se osigurava kvalitetno prostorno-materijalno okruženje stimulativno za dječji razvoj, kako se potiče participacija roditelja u kreiranju kurikuluma vrtića/odgojne skupine, provode projekti u radu s djecom s naglaskom na razvoj znanstvene pismenosti, potiče umjetničko izražavanje i stvaranje, povezuje učenje djece i kretanje itd.

Ove je pedagoške godine bitna zadaća unaprjeđivanja odgojno-obrazovnog rada u Dječjem vrtiću Rijeka vezana uz istraživanje potencijala vanjskog prostora i okruženja vrtića za aktivno učenje djece, kao i dizajniranje vanjskog prostora za djetetov cjeloviti razvoj. Jedan dio aktivnosti ovogodišnjeg Tjedna dobre prakse odnosi se tako na prva iskustva i rezultate rada odgojitelja u unaprjeđivanju dječje igre na vanjskom prostoru (prezentirat će se iskustva u dokumentiranja dječje igre, govoriti o dobrobiti mozaik pristupa u radu s djecom, o važnosti kontakta s prirodom za cjeloviti razvoj djeteta, o izazovima i dobrobitima rizične dječje igre kao i iskustvu provođenja odgojno-obrazovnog procesa u šumskom okruženju).

Zanimljivost je da će ove godine jedna od aktivnosti/prezentacija, Riječka lanterna, biti postavljena i na eTwinning portalu pa će ju moći pratiti i sudionici iz drugih zemalja (na engleskom jeziku).
Posljednjeg dana manifestacije prezentirat će se projekt Vrtić kod kuće, nastao tijekom obustave rada u vrtićima tijekom prošle pedagoške godine, a koji je izvrstan primjer prilagodljivosti i proaktivnog pristupa stručnih djelatnika pri ostvarivanju namjere da se djeci i roditeljima pruži podrška u izazovnim vremenima izmijenjenih životnih okolnosti i osigura kontinuitet odgojno-obrazovnog rada. Vrtić kod kuće djeluje na mrežnim stranicama Dječjeg vrtića Rijeka, kao i u okviru istoimene Facebook grupe zatvorenog tipa s nešto više od 1200 članova (stručnih djelatnika i roditelja djece Dječjeg vrtića Rijeka).

Po završetku Tjedna dobre odgojno-obrazovne prakse dječjih vrtića Grada Rijeke, Organizacijski će odbor napraviti stručnu evaluaciju manifestacije i pripremiti Zbornik radova u e-izdanju koji će kao i prethodna izdanja biti dostupan na mrežnim stranicama dječjih vrtića Grada Rijeke: Mora, Rijeke i Sušaka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari