PROBLEM KOJI SE PONAVLJA

U riječkoj školi Gelsi na učenicu trećeg razreda pala stropna žbuka; Pogledajte fotografije!

OŠ-SE Gelsi već godinama muku muči s urušavanjem

Nastavni proces u OŠ-SE Gelsi prekjučer je prekinuo pad dijela žbuke sa stropa u učionici na drugom katu u kojoj su boravili učenici trećeg razreda, a komadi otpale žbuke završili su na glavi jedne učenice.

Srećom, cijeli događaj, kaže ravnateljica Gloria Tijan, prošao je bez ikakvih fizičkih posljedica za učenicu, osim pretrpljenog straha. Na trećašici je završilo sedamdesetak centimetara žbuke, a takvi događaji toj školi nisu nepoznanica, jer u posljednjih 17 godina čak pet puta dogodio se identičan incident, piše Novi list.

– Prije par godina žbuka je otpala u mojem uredu i završila na radnom stolu, a imali smo situaciju i da je u jednoj učionici žbuka sa stropa završila na glavi učiteljice. Zgrada je stara 150 godina i kako su nam objasnili, to se događa zbog prometa i vibracija koje izaziva gust promet uz školu. Taj promet je danas 80 posto gušći nego nekada, a padanje žbuke sa stropa uvijek se događa na istoj vertikali. Srećom ovo posljednje padanje nije imalo nikakve posljedice osim straha djece koja su mislila da je potres i kako stalno vježbamo za potres, svi su se sakrili ispod stolova, priča ravnateljica.

Dodajući da nije bilo nikakve naznake da bi se tako nešto moglo dogoditi, jer na stropu nije bilo pukotine, Tijan kaže da su prošlog ljeta sanirani svi stropovi u školi.

– Ovo što se dogodilo ovaj tjedan dogodilo se ničim izazvano i izvan naših mogućnosti predviđanja. Nakon svakog padanja žbuke pristupilo se sanaciji i to bi onda trajalo nekoliko godina te se ponovilo. Prošlo ljeto smo sredstvima Talijanske unije ličili sve stropove i skidali staru boju, kao i sve što je trebalo skinuti. Očito je da sanacija ne pomaže. Odnosi puno novca, a problem se ponavlja, kaže Tijan.

– Prema informacijama iz Grada Rijeke strop će biti saniran gumenim premazom kako bi bio siguran do kraja školske godine, a onda bi se tijekom ljeta započelo s postavljanjem knaufa. Kako takav problem imamo u više prostorija u školi, mišljenja smo da bi sve stropove trebalo zaštititi knaufom te ćemo se potruditi da do toga dođe i da više stanemo na kraj problemu. Škola svake godine dobije određena sredstva Talijanske unije za unapređenje nastave, a ove ćemo godine tražiti da se ta sredstva prenamijene za postavljanje knaufa, ističe Tijan za Novi list.

Iz Grada Rijeke jučer su potvrdili da su odmah pristupili sanaciji stropa, ali i da tijekom ljeta planiraju postavljanje knaufa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari