ZA MALIŠANE

U riječkom Balthazargradu počele besplatne radionice za djecu! Prijavite mališane za subotnji Laboratorij boja

U sklopu izložbe 51000 Balthazargrad koja je kao dio programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture postavljena u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, proteklog je vikenda održana prva u nizu besplatnih radionica za djecu, pod nazivom SOYBOT – radionica čudovišta.

Na dvodnevnoj radionici s članovima austrijskog mikro-izdavačkog studija Soybot polaznici su se upustili u avanturu crtanja i stvaranja čudovišta začudnih boja i oblika, najprije ih tražeći u izložbenom postavu i inspirirajući se likovima iz Balthazargrada.
Slijedilo je upoznavanje s metodom risotiska i raznim dizajniranim uzorcima koje su umjetnici Soybota pripremili. Polaznici su zatim kroz crtež i tehniku kolaža risoprint uzoraka kreirali čudovišta i pridavali im razne osobine, što se kasnije pretočilo u karte, maske i publikaciju.

Soybot je mikro izdavački i riso-printing studio sa sjedištem u Beču. Njihova senzibilizacija prema nezavisnom izdavaštvu, grafici, ilustraciji, tipografiji, stripu, animaciji i poeziji povezala ih je već tijekom zajedničkog studija u Beču. Soybot djeluje kroz različite medije i objedinjuje više disciplina u tisku, a ovaj se program ostvario uz financijsku potporu Austrijskog kulturnog foruma.

Ove subote radionica o svijetu boja i pigmenata – prijave obavezne

U subotu 7. studenog 2020.g. od 10.00 do 13.00 sati u MMSU-u će se održati besplatna radionica Kolorflorista, prva u ciklusu radionica pod nazivom Laboratorij boja, koju će kao dio edukativnog programa izložbe 51000 Balthazargrad voditi Paprat Kolektiv.  Radionice su to na kojima će se djeca, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, putem različitih eksperimenata upoznati sa svijetom boja i pigmenata, posebice onih koje se mogu pronaći u prirodi.

Radionica Kolorflorista namijenjena je uzrastu od 11 do 14 godina, a zbog ograničenog broja sudionika potrebno je prijaviti sudjelovanje putem e-maila: balthazargrad@mmsu.hr.

Za vrijeme radionice, ambijent muzeja će se pretvoriti u mali kemijski laboratorij gdje se otkriva cijeli spektar nevidljivih boja i tonova koje krije svakodnevna flora, uz malo priručne kemije. Osim toga, na radionici će polaznici imati priliku naučiti kako manipulirati bojama ili saznati kako dobiti željenu prirodnu boju koju je moguće koristiti u hrani i piću.

Radionicu će voditi Maja Subotić Šušak iz Paprat kolektiva, magistrirana dizajnerica s fokusom na zeleni dizajn te Tea Huten, biolog. Paprat Kolektiv 2017. osnivaju Iva Peručić i Maja Subotić Šušak, kao osnovu za slobodno djelovanje u sferi umjetnosti, održive arhitekture, dizajna i aktivizma. Usredotočene su na projekte koji istražuju temu održivog društva u širem smislu — od međuodnosa unutar samog društva do odnosa društva i prirodnog okoliša.

Izložba 51000 Balthazaargrad izaziva ogroman interes publike

Podsjetimo, izložba 51000 Balthazargrad, u produkciji RIJEKE 2020 i MMSU-a, postavljena je do 23. siječnja 2021.g. u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.
Izložba koja izaziva ogroman interes publike, najveća je izložba programskog pravca Dječja kuća, Europske prijestolnice kulture, a njen je naziv inspiriran činjenicom da je upravo Rijeka svojim izgledom i atmosferom poslužila Zlatku Boureku kao inspiracija za crtanje Balthazargrada u kojem dobri profesor živi i smišlja svoje izume.

Izložba na atraktivan, zabavan i interaktivan način priča priču o nastanku profesora Balthazara, o mnogim slojevima koji se otkrivaju gledanjem njegovih dogodovština, ali i o važnosti ovog animiranog serijala u kontekstu vremena u kojem živimo.
Izložba se može pogledati u radno vrijeme MMSU-a – od utorka do petka od 12 do 19 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 17 sati, dok je ponedjeljkom i praznikom zatvorena.

Ulaznice se kupuju na info pultu pri dolasku u muzej, a rezervacija pojedinačnih ulaznica nije potrebna. Cijena ulaznice za izložbu je 30 kuna, a pravo na besplatni ulaz imaju djeca do 7 godina, nezaposleni i umirovljenici uz predočenje dokumenta. Djeca i mladi do 18 godina, studenti i članovi strukovnih udruga i organizacija ostvaruju popust pa za njih ulaznica košta 20 kuna uz predočenje važećih studentskih odnosno strukovnih iskaznica. Ulaznice se rezerviraju samo u slučaju dolaska grupe (10-20 osoba), za stručna vodstva, prijave na radionice ili posjete školskih grupa.

Sve informacije, rezervacije i prijave primaju se na e-mail: balthazargrad@mmsu.hr.
Posjeti izložbi moguć je uz poštivanje svih važećih mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se posjetitelji pozivaju na poštivanje mjera: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

Sponzorski su izložbu podržali: SPAR Hrvatska, dm – drogerie markt d.o.o., TOWER CENTER RIJEKA i Algida.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari