VELIK ANGAŽMAN

U sjedištu PGŽ predstavljene brojne aktivnosti Odjela školske i sveučilišne medicine NZZJZ PGŽ

U sjedištu Primorsko-goranske županije pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić, voditeljica Odjela školske i sveučilišne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nataša Dragaš Zubalj i klinička psihologinja s istog odjela Sandra Anđelić Breš na konferenciji za novinare predstavili su rad liječnika školske i sveučilišne medicine te njihov veliki angažman za vrijeme epidemije koronavirusa, ali i općenito.

Uvodno je pročelnica Malatestinić izvijestila kako PGŽ već 15 godina financira program Centri za mlade, savjetovališta otvorenih vrata koji funkcionira na području cijele županije, a na području grada Rijeke na 3 lokacije – u prostorijama školske medicine na Vežici, u centru grada na adresi Fiorella la Guardije i na Zametu te po ispostavama NZZJZ PGŽ diljem županije.

Posebnost ovog vida savjetovališta je da mladi, djeca od 13-19 godina za vrijeme svog rasta i razvoja, mogu doći bez uputnice i najave i pitati savjete liječnika školske medicine, psihologa, ginekologa, medicinskih sestara. Cilj ovoga programa je podići svijest i steći znanje i vještine u pogledu reproduktivnog, ali i mentalnog zdravlja, za što je NZZZJZ PGŽ osigurao dostupnost i podizanja zdravstvene pismenosti i edukacije, ali i intervencije, kako bi spriječili rizično spolno ponašanje, neželjene mladenačke trudnoće te omogućiti dijagnostiku,” rekla je pročelnica.

Vrijednost programa je 265 000 tisuća kuna, od čega PGŽ financira 216 000 kuna, a ostatak Grad Rijeka. Pročelnica je dodala kako je u prošloj godini bilo 3000 posjeta mladih Savjetovalištu.

Voditeljica Odjela školske i sveučilišne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nataša Dragaš Zubalj naglasila je kako je Odjel za vrijeme epidemije koronavirusa dao svoj veliki obol, od sudjelovanja u pozivnom centru, obrade pozitivnih učenika, odnosno studenata i kontakata u školskom okruženju, koordinacije i protokoliranja aktivnosti na relaciji školski liječnik- škola-epidemiolog, epidemioloških izvida u školama, upućivanja na testiranje kod postavljane sumnje na zarazu s COVID 19 (izdano oko 1500 uputnica), izricanje mjera izolacije pozitivnih osoba, samoizolacije razrednih odjela/studijskih grupa i ostalog.

Izborili smo se da studenti uđu u prioritetne skupine za cijepljenje, posebno oni na Kliničkim vježbama. U sklopu školske medicine organizirali smo platformu na nivou naše županije gdje su školski liječnici bilježili prijavljenu djecu za cijepljenje i pozivali ih na isto, a prednost su imali oni koji su u obitelji imali kroničare. Koristim ovu prigodu da još jednom pozovem svih na cijepljenje, jer je to jedini način na koji možemo uspješno spriječiti ovu ugrozu,” rekla je Dragaš Zubalj.

Klinička psihologinja iz Psihološkog savjetovališta Sandra Anđelić Breš je rekla kako je njihova primarna aktivnost psihodijagnostika djece koja imaju teškoće u učenju, što je ujedno prevencija i ostalih teškoća koje se mogu javiti u djetetovom razvoju.

Nama se roditelji mogu javiti direktno, radimo u smjenama, dostupni smo cijeli dan, a mogu se naravno javiti i školskom liječniku. I za vrijeme pandemije, osjetljiva je bila ona populacija koja se teže prilagođava na promjene, kako kod odraslih, tako i kod djece te je bilo dosta anksioznih i depresivnih poremećaja. Najranjivija skupina učenika su oni što su upisali prve razrede osnovni i srednji škola, kao i studenti prvih godina studija. Također, veliko je opterećenje i na roditeljima radi novonastalih okolnosti online nastave. Stoga ovim putem pozivam roditelje ako u bilo kojem trenutku osjete da su naišli pred zid te da im je potrebna pomoć da nam se jave i da im pomognemo i usmjerimo ih nadvladati bilo koji problem,” poručila je Anđelić-Breš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari