RAD S MLADIMA

U sklopu EU projekta „Europe Goes Local“ Grad Rijeka predstavljen kao dobar primjer rada s mladima

Prezentacijom programa Građanskog odgoja i obrazovanja predstavnici Grada Rijeke sudjelovali su u Slunju u sklopu europskog projekta za mlade „Europe Goes Local“ u programu „Rad s mladima na lokalnoj razini“.

Projekt „Europe Goes Local“, trenutno je jedan od najvećih europskih projekata u području rada s mladima, u kojem Grad Rijeka od samih početaka aktivno sudjeluje, a provodi ga Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s partnerskim Nacionalnim agencijama u Europi za program Erasmus +.

Program „Rad s mladima na lokalnoj razini“ za cilj ima podizati kvalitetu rada s mladima u lokalnim zajednicama i osnaživati europske vrijednosti na lokalnoj razini. Kao primjer dobre prakse o ovoj temi, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj i Lana Golob iz istog odjela, prezentirale su sudionicima četverodnevnog programa uspješni model Građanskog odgoja i obrazovanja koji se preko pet godina provodi u riječkim osnovnim školama s ciljem promicanja nenasilja, tolerancije i solidarnosti te koji kod učenika nastoji razvijati ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštovanju ljudskih prava kao i na razumijevanju života u građanskom društvu.

VIDEO DANA:

Napomenule su da obzirom na važnost tih tema, kao i nužnost provođenja Građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog nastavnog predmeta u cilju razvoja kvalitetnijeg društva, Grad Rijeka besplatno ustupa sve materijale za provođenje ovog programa svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave, odnosno svim školama koje za tim iskažu interes, odnosno odluče provoditi program.

Tijekom četiri dana trajanja programa predstavnici gradova imali su priliku usvojiti temeljne pojmove o radu s mladima, saznati više o sudjelovanju mladih u životu lokalne zajednice i nadahnuti se uspješnim primjerima. Kao temelj za daljnji rad u projektnim aktivnostima, gradovi su izradili individualne planove za stvaranje poticajnog okružja za rad s mladima u vlastitim zajednicama unutar kojih su osmislili nekoliko važnih strateških aktivnosti.

U projektu „Europe Goes Local“ sudjeluju gradovi odabrani na javnom pozivu na sudjelovanje – Belišće, Čakovec, Crikvenica, Donja Stubica, Gospić, Koprivnica, Križevci, Opatija, Ploče, Pula, Šibenik, Slatina, Umag, Vinkovci, Vrgorac i Zagreb.

Grad Rijeka pozvan je od strane Agencije za mobilnost i programe EU da se uključi u radni tim projekta te da ima svog predstavnika u nacionalnoj delegaciji „Europe Goes Local“ projekta.

Tako će predstavnica Grada Rijeke, Lucija Kero, biti dodijeljena mentorica nekolicini gradova te pružati podršku u izradi, ali i provedbi planova gradova idućih godinu dana.

Tijekom četverodnevnog trajanja projekta snimljen je i kratki video aktivnosti sudionika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari