SVEČANA KOMEMORACIJA

Galerija | U Spomen parku odana počast stradalnicima Jame Ičići. Odvedeni su iz Via Rome i brutalno ubijeni

Svečanom komemoracijom i polaganjem vijenaca u Spomen parku Jama Ičići obilježen je 24. travnja, dan najvećeg stradanja žitelja liburnijskog kraja u Drugome svjetskom ratu

Minutom šutnje odana je počast žrtvama, 37-ero ljudi koji su stradali samo četiri dana prije oslobođenja Opatije i deset dana prije završetka Drugoga svjetskog rata. Te večeri, 24. travnja 1945. godine, oni su odvedeni iz riječkoga zatvora Via Roma, brutalno ubijeni i bačeni u jamu u Ičićima.

Usprkos kiši, na komemoraciji se okupio veći broj ljudi.

Njima su se obratili predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije Bruno Starčić i gradonačelnik Fernando Kirigin. Komemoraciji su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić, predsjednik Gradskog vijeća Dino Žigulić, predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, policije, Javne vatrogasne postrojbe, učenici Gimnazije Eugena Kumičića te članovi UABA-e i građani.

– Danas odajemo počast nevinim žrtvama koje su stradale u bezumlju rata. Nažalost, krvavi rat i danas bijesni na području Europe, što smo mislili da se više ne može ponoviti. Stoga je naša dužnost neprestano prenositi istinu kako bi mladi znali razlikovati dobro od zla te, kao lokalna zajednica, njegovati kulturu antifašizma i tolerancije, kazao je Kirigin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari