BORBA ZA RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA

U staroj Nami na Korzu otvorena izložba Mi.Ona.Coco

Sinoć je svečano otvoren izložbeni projekt pod nazivom Mi.Ona.Coco, koji se može od 1. lipnja do 1. listopada pogledati u prostoru “Stare Name”, Riječanima poznatijeg i kao “Karolina”, na adresi Korzo 9-11.

Radi se o projektu čija je tematika višestruka te kroz izložbeni postav progovara o jednom od najvažnijih pitanja današnjice – borbi za ravnopravnost spolova.

Ulaznica za izložbu naplaćuje se 12 eura, a prihod od ulaznica namijenjen je za obnovu krova Caritasovog doma za žene i djecu, Sv. Ana.

O projektu Mi.Ona.Coco govorili su Iva Piglić, IPL Art d.o.o., predsjednica Udruge građana za razvoj kulture i umjetnosti Kulturbiro u ime organizatora izložbe, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke. Otvaranju izložbenog projekta prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan.

U ime organizatora, idejna začetnica izložbe Iva Piglić istaknula je kako je Coco Chanel udica za izložbu posvećenu feminizmu, postavljenu u povijesnoj građevini koja uljepšava Korzo.

Svima koji su bili uključeni u realizaciju ovog projekta zahvalio se gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.
„Ovaj projekt s jedne strane predstavlja revitalizaciju riječke baštine – ova zgrada za moju generaciju ima i emocionalnu vrijednost, sjećanje na djetinjstvo, svi pamtimo Robnu kuću Nama, s roditeljima smo šetali ovim stepenicama. Nažalost, trgovački lanac koji je posljednji koristio ovaj prostor zatvorio je preko 200 trgovina u svijetu, među ostalim i ovu riječku. Nakon ovog, Grad Rijeka je pokušao u niz navrata pronaći zakupoprimca za ovaj prostor, u čemu nažalost do sada nismo uspjeli. Nadam se da će i ova izložba potaknuti interes da se ovaj prostor, koji je izuzetno atraktivan i nalazi se na samom Korzu, nađe svog zakupca i stavi u funkciju. Odlučili smo o u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke, ali i s akademskom zajednicom te organizatorima, staviti ovaj prostor u funkciju kulture i time mu podići vrijednost. Nakon što je u ovim prostorima nedavno Primorsko-goranska županija postavila izložbu o Frankopanima, prostor stare Name ugošćava izložbu koja govori ne samo o povijesti ove građevine, nego i o položaju žena u društvu u prošlosti i sadašnjosti, ali i s pogledom u budućnost“, kazao je gradonačelnik Filipović, izražavajući nadu da će izložba privući ne samo Riječanke i Riječane, već i mnogobrojne turiste koji će Rijeku izabrati za svoj posjet.
U sklopu otvaranja održan je i panel u kojem su sudjelovale Iva Piglić, pjesnikinja i kolumnistica Frida Šarar te glavna urednica Radio Korza Jana Bubnić Arčanin, koje su, osvrćući se na citate slavne Coco Chanel, progovorile o svom viđenju mode i života.

Izložba pokriva nekoliko tema. U prizemlju je dan prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa uz likovni izričaj studenata Akademije primijenjenih umjetnosti. Prikazana je i povijest robne kuće “Nama“ te prezentiran život Karoline Riječke kao heroine našeg grada.

„Nadalje, tematski ide u pravcu prikazivanja snažnih žena koje se bore za jednakost spolova i za svoja prava, što ne umanjuje vrijednost muškog roda, već pretendira na skladan suživot i jednake mogućnosti oba spola. Za dobar primjer, poslužila je ikona svojeg vremena, Gabrielle Chanel po kojoj je izložba i nazvana, kako bi čim veći broj posjetitelja pogledao ovu izložbu“, ističu organizatori izložbe.

Priča o Chanel započinje od njenog ranog djetinjstva kada je ostala sama u sirotištu i kasnije, kada je svojom voljom stasala u poznatu klobučarku, a kasnije i u dizajnericu. U ovom je kontekstu, u postav izložbe, uključena i najpoznatija klobučarka u Hrvatskoj, Stasha Čimbur koja je svoje kreacije ustupila za ovu priliku. S obzirom na njen uspjeh kao dizajnerice koja cijelo vrijeme kroz svoj rad prikazuje ženu punu snage s tendencijom oslobađanja žene od neudobne i neprirodne odjeće, napravljen je jedan kutak koji simbolizira njen radni prostor: uz šivaću mašinu i ostale potrepštine jedne žene koja radi. Studenti su ovu veliku ženu prikazali kroz triptihe.

Na gornjem katu prikazane su izreke velikih žena (Princeza Dijana, Oprah, Margaret Thatcher, Ivana Brlić Mažuranić, Indira Gandhi, Majka Tereza i mnoge druge) koje su integrirane u krune, a bit je da svaka žena, pronađe svoju krunu. Ovaj prikaz, osim što je interaktivan i zabavan, ima poantu jačanja svijesti žena.

Potporu projektu pružili su Grad Rijeka, Turistička zajednica Grada Rijeke i Primorsko-goranska županija te brojni sponzori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari