U SKLOPU 24. FIUMANKE

Papirnata Fiumanka – dječji osmijeh najsnažniji je vjetar u jedra 24. Fiumanke

I ove će godine Trgom 128. brigade HV “zaploviti” papirnata Fiumanka – događanje u sklopu 24. Fiumanke na koje smo posebno ponosni jer u njemu sudjeluju naši najmlađi. U srijedu, 7. lipnja 2023., u 9 sati počinje program u kojem će uz izvođače sudjelovati i oko 130 djece – vrtićaraca iz vrtića Kvarner i talijanske skupina Orsetti-Morčić, te učenici OŠ Nikola Tesla i Dolac Rijeka.

Oni će na jedan dan postati “brodogradilište” papirnatih brodova s lijepim porukama. Za njih je Fiumanka pripremila poklone – majice Fiumanke i bočice s vodom.

Na Trg stižu i halubajski brodovi OŠ Viškovo te brodovi OŠ San Nicolo i OŠ Vladimir Gortan. Nakon događanja dio papirnatih brodova bit će izložen u izlozima Grada Rijeke, a dio drugu godinu zaredom i u ugostiteljskim objektima diljem grada, a prvi put ćemo ih vidjeti i u privatnim izlozima na Korzu. Tako će ovi dječji brodovi “ploviti” i danima nakon samog događanja, na ponos onima koji su ih izradili, ali i svim građanima Rijeke.

Na sam dan događanja program počinje pozdravnim govorom organizatora Fiumanke – prisutnima će se obratiti Liljana Ivetac i Davor Perović, nakon čega će solistice Kreativno-edukativnog centra Glazbeni kutak: Mirjam Andrejević, Luana Špelić i Ema Kresina izvesti pjesmu “Rijeka”. Slijedi plesna točka Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka uz pjesmu “Tancamo”, nastup Prvih riječkih mažoretkinja, oko 10 sati započet će slaganje brodova po Trgu 128. brigade, a u 11 sati bit će otvorena izložba “Makete brodova” Tehničke Škole Rijeka pod vodstvom prof. Marije Marač. Na kraju programa predviđeno je zajedničko fotografiranje svih sudionika na stepenicama kod Bonavie. Voditelj programa je Denis Povh, a snimatelj Goran Pleić.

Podsjećamo, Papirnata Fiumanka prvi je put zaplovila 2020. godine u organizaciji riječke galerije Poneštrica u tradicionalnom terminu održavanja riječke regate – drugoga vikenda u lipnju. Te je godine, naime, Fiumanka prvi put odgođena zbog nepovoljne epidemiološke situacije, a vlasnice su samoinicijativno organizirale papirnatu Fiumanku. Ta je prekrasna gesta oduševila sve posjetitelje, ali i organizatore Fiumanke pa su zajedničkim snagama odlučili tu manifestaciju ponoviti i opet uključiti riječke učenike četvrtu godinu zaredom. Sada je “velika” Fiumanka postala nezamisliva bez ove papirnate i njezinih najmlađih i najveselijih sudionika, a zahvaljujući entuzijazmu Željke Barbarić, članice Fiumankinog tima, i ove će godine dječji osmijeh biti najsnažniji vjetar u jedra 24. Fiumanke!

https://fb.me/e/U0EBDREq

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari