U SUBOTU LUDNICA NA KOTAČIMA: Sve što trebate znati o Maškaranom auto-rallyju Pariz-Bakar!

U godini u kojoj se obilježava 25. godina održavanja Maškaranog auto-rallyja „Pariz-Bakar” i 70. godina postojanja Autokluba Rijeka izmijenjen je itinerer rallyja – oživjet će stara ruta i vozila će ponovno proći kroz mjesta riječkog prstena od Orehovice, Svilnog, Čavli, Cernika, Mavrinci, Kukuljanova, Škrljeva, Kostrene do Grada Bakra

Dan nakon proglašenja Kraljice Riječkog karnevala, u subotu 23. siječnja nova predstavnica kraljevske obitelji odmah sjeda za volan. Ona i Meštar Toni bit će na čelu kolone „puknutih oktanaca“ koja i će i ove godine odvoziti svoju poznatu rutu od riječkog Pariza, pa sve do Bakra.

Maškarani auto-rally “Pariz-Bakar” tradicionalna je manifestacija koja se još od 1990. godine neprekidno održava u organizaciji Autokluba „Rijeka“, kao parodija na svjetski poznati rally „Pariz-Dakar“, a jedinstven je jer utrku voze motorizirane maškare.

Maškarani autorally Pariz-Bakar svoju startnu zastavicu podigao je 25 .02.1990., kao parodija na poznati rally Pariz-Dakar, na kojem je 1990. godine nastupao poznati hrvatski automobilist Tihomir Filipović.

Svi sudionici – natjecatelji, njihova pratnja i suci moraju biti maskirani, a posebna su priča njihova prigodno dekorirana vozila. Rally 23. siječnja kreće s riječkog Pariza u 10.05 sati, na Korzu će se pokazati oko 10.30 sati, nakon čega moto-povorka kreće na daljnje izazove prema Kostreni i Bakru.

Tomislav Šepić iz Autokluba Rijeka naglasio je kako je jedna od novosti ove godine izmijenjena ruta rallya, koja je ove godine znatno duža i iznosi 37,80 km. Naime, u godini u kojoj Autoklub Rijeka slavi 70. godina postojanja i 25. godina održavanja Maškaranog auto-rallya Pariz – Bakar izmijenjen je njegov itinerer; ove će se godine oživjet staru rutu i ponovno proći mjesta riječkog prstena od Orehovice, Svilnog, Čavli, Cernika, Mavrinci, Kukuljanova, Škrljeva, Kostrene do Grada Bakra.

Aktualna Kraljica Riječkog karnevala Stella Paris ispred rally vozila
Aktualna Kraljica Riječkog karnevala Stella Paris ispred rally vozila

Iz Autoklub Rijeka ističu kako tradicionalno, i ove godine, za vas pripremaju najluđi, najotkačeniji i najpopularniji Maškarani autorally Pariz-Bakar koji će ove godine doživjeti svoje jubilarno 25. izdanje što ga svrstava u najstariju kontinuiranu prateću manifestaciju Riječkog karnevala.

Iz ljubavi prema automobilima i maškarama, te oslanjajući se na tradiciju sportaši Autokluba Rijeka organiziraju Maškarani autorally Pariz-Bakar koji je do danas prerastao u svojevrsni brend i sastavni dio Riječkog karnevala, važan kotačić, bez kojega Riječki karneval ne bi bio to što je.

Ovogodišnji jubilarni, 25. Maškarani rally Pariz – Bakar, održava se u subotu, 23. siječnja 2016. godine, sa startom u 10.05 sati na Parizu, podno Trsata (Ulica Krimeja).

Rally se vozi prema Posebnom pravilniku

Rally se vozi prema Posebnom pravilniku, oslanjajući se na sportska pravila Hrvatskog auto karting saveza. Sastoji se od vožnje po zadanom putu – itinereru i posebnih ispita spretnosti- vožnjom među čunjevima na poligonu.

Dužina samog rally-a je 37.8 km, vrijeme vožnje je 120 minuta, sa prosjekom 20,63 km/h.
Specifičnost ovog autorally-a je što svi sudionici, njihova vozila, kao i svi suci moraju biti maskirani, pokazujući svoju maštovitost i kreativnost. Pravo sudjelovanja imaju uredno prijavljeni vozači i vozila, sa važećom vozačkom i prometnom dozvolom, te auto osiguranjem. Sa jednim vozilom mogu se natjecati dva vozača.

Vozila su podijeljena u kategorije: automobili, povijesna vozila-oldtimeri (proizvedeni do 1984.) i motori. Automobili su podijeljeni u klase prema dužini vozila; kl. I – do 3.5m, kl.II – do 4m i kl.III – preko 4m.

Nagrađivat će se posebno licencirani vozači (sportaši), a posebno nelicencirani po klasama, oldtimeri, motori i vozačice. Odlukom posebne maškarane komisije nagradit će se najoriginalnije maskirana osoba, grupa i vozilo. Također, nagradit će se najupečatljivija i najbrojnija grupa. Kod motorista, nagrada ide za najoriginalnije maskirani motor i moto jahač, a prijelazni pehar dodjeljuje se najuspješnijoj karnevalskoj grupi koja je na popisu nastupa na Riječkom karnevalu, a čine je minimalno dva vozila.

Program:

– 7.30 – 9.15 – Okupljanje, verifikacija i tehnički pregled je tradicionalno u ulici Krimeja (kod gostionice Pariz.
– 09.55 – Svečano otvaranje, predaja ključa i startne zastave meštrici rally-a Stelli Paris.
– u 10.05. – start rally-a. Kolona na čelu sa gradonačelnikom Rijeke gosp. Vojkom Obersnelom, meštricom Stellom i meštrom Riječkog karnevala Tonijem, kraljicom karnevala i ostalim uzvanicima kreće put Korza.
– 10.30-11.00 – predviđeno je zadržavanje i predstavljanja publici na Korzu.
– 11.30 – Čavle, predviđeno zadržavanje kod doma kulture
– 12.15 – Škrljevo, predviđeno zadržavanje kod doma kulture
– U 13.00 u Kostreni – na parkiralištu uz cestu za TE Urinj vozi se prva vožnja spretnosti između čunjeva, uz čaj i fritule, domaćina KU Špažićari. Natjecatelji nastavljaju pojedinačno prema Bakru, gdje se prvo vozilo očekuje oko 14.00h. Po prolasku vremenske kontrole produžuje se na parkiralište na Masarykovoj obali, gdje u 14.10 započinje vožnja ispita spretnosti. Uz tradicionalni zakusku i druženje za sve sudionike uz domaćinstvo Bakarskih maškara čekaju se rezultati.
– 16.00 uslijediti će proglašenje najuspješnijih i dodjela nagrada.
Po uzoru na stoljetnu tradiciju karnevalskih balova u Rijeci, tjedan dana kasnije, u petak 05. veljače u večernjim satima, u Grand Hotelu Bonavia, šesnaestu godinu zaredom Autoklub Rijeka organizira za svoje članove, prijatelje kluba i poslovne partnere Oktanski bal uz grupu L’amour band a čiji će prihod od ulaznica biti doniran u humanitarne svrhe.
Za sve potrebne informacije, u ime Autokluba Rijeka, zadužen je gosp. Tomislav Šepić, stručni suradnik za prometnu preventivu i autosport, tel. 212-442, mob. 099/525 8 442 ili email: sport@ak-rijeka.hr.

[highlight] Suorganizatori rally-a su: Grad Rijeka, TZ Grada Rijeka, Grad Bakar, TZ Grada Bakra, Općina Kostrena, KU Špažićari i Bakarske maškare. [/highlight]

Karnevalske zabave u prostoru Ex port Delta

Prostor rezerviran samo za najveće koncerte i zabave, Ex port Delta, ponovno je u pogonu za Karneval. Sonja Zgodić iz tvrtrke Promocija d.o.o. najavila je Karnevalske zabave sa Zagrebačkom pivovarom koje će se održavati tijekom karnevalskog perioda u zgradi Ex port Delte na Grobničkoj rivi. Karnevalsku pozornicu 23. siječnja otvara već poznati gost Riječkog karnevala Jole, a 30. siječnja nastupa Prljavo kazalište uz jake domaće snage – riječki Jonathan. U veljači nas u Ex port Delti očekuje još i Carnival DJ Session party uz DJ The Advent te velika završna karnevalska fešta.
Ulaznice za prva dva koncerta po cijeni od 30,00 kn moći će se kupiti u Dallas Music Shopu i fotokopirnici Dandy u robnoj kući RI te u Ex port Delti na dan koncerta, dok je ulaz na posljednja dva događanja slobodan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari