EVO DETALJA

U subotu starta 24. izdanje jedriličarske regate Fiumanka

U subotu, 10. lipnja u 12 sati, startat će 24. izdanje jedriličarske regate Fiumanka u kojem i ove godine sudjeluje više od 100 jedrilica.

Start regate tradicionalno je ispred Riječkog lukobarana, a cilj unutar Riječke luke.

Regata se jedri na dvije rute – obiteljska do Kostrene, a regatna do oznake postavljene u sredini zaljeva, da bi se svi skupa vratili u cilju u luku. Na mrežnim stranicama manifestacije Fiumanka mogu se pronaći skice polja i ostale važne informacije o regati i mogućnostima praćenja online.

Uz online prijave, Regatni ured Fiumanke na Terminalu prijave će zaprimati u petak do 22 sata i u subotu do 10 sati, gotovo pred sam start regate. Prijave na Fiumanku su besplatne, ali ih je potrebno doći vlastoručno ovjeriti prijave i preuzeti upute za jedrenje, startne brojeve i majice za posadu.

Ograničeno vrijeme ulaska sudionika u cilj je u 18 sati, ako se očekuje da će većina sudionika regatu završiti prije tog vremena. Zahvaljujući medijskoj regati Fiumanka je napravila velik iskorak u međunarodnoj prepoznatljivosti. Medijska regata održat će se u subotu kao posebna grupa unutar glavne regate.

Ceremonija proglašenja pobjednika održat će se na Terminalu u 20 sati.

Osim u Rijeci, jedrit će se i na Preluku na dvodnevnom Windsurf prvenstvu dok će sportski program u nedjelju, 11. lipnja zaključiti SUP Fiumanka.

U petak i subotu bogat zabavni program

Bogat popodnevni prateći program na više lokacija Riječane i njihove goste očekuje u petak, 9. lipnja i subotu, 10. lipnja.

U petak i subotu na Gatu Karoline Riječke bit će održan gastro sajam uz zabavni program, a na Terminalu Molo Longo Craft Beer Fest. Na Terminalu u petak nastupaju Krešo i Kisele Kiše, a u subotu Obrazovni program. Na Trgu Riječke rezolucije u petak nastupa bend Whiteheads, a u subotu Grooversi.

Jedriličarska regata kruna brojnih događanja u sklopu Fiumanke

Fiumanka uključuje nekoliko različitih događanja na moru i u gradu tijekom čitavog tjedna u kojem je regata kruna svih događanja.

Program je započeo proteklog vikenda Međunarodnom regatom maxi krstaša MaxiON.

Od prošle godine jedri se i Studentska regata. Pobjednik ovogodišnje Studentske regate je Fakultet dentalne medicine, drugo mjesto osvojio je Fakultet zdravstvenih studija, a treći je STEP RI. Na papirnatoj Fiumanci, održanoj na Trgu 128. brigade HV-a više od 160 djece prezentiralo je svoje radove, papirnate brodiće s pozitivnim porukama, koje su izradili u svojim vrtićima i školama.

Nakon uručenja koncesijskog ugovora za ACI marinu Rijeka, održana je i druga Lürssen Design Center Kvarner regata na kojoj je zajedrilo tridesetak posada. Regata je zamišljena kao poslovno druženje zaposlenika i suradnika Lürssen grupe, a ideja je da postane sastavni dio Fiumanke i jedna od tradicionalnih regata. Najbrže je zadani kurs prejedrila jedrilica DSK. Jedrilo se s riječkog lukobrana prema luci Porto Baroš, a cilj je bio upravo u budućoj novoj marini.

Na regatnom polju Fiumanke bok uz bok jedre maxi krstaši i male obiteljske jedrilice

Fiumanka je međunarodna jedriličarska manifestacija koju organiziraju Jedriličarski klub Maxi i agencija 2. mjesto LD uz potporu pokrovitelja i partnera regate. Grad Rijeka Fiumanku podržava od samih početaka, prepoznajući vrijednost manifestacije, koja je na neki način bila prijelomna točka u okretanju Rijeke prema moru. Tradicionalno se održava druge subote u lipnju i jedna je od najvećih i najeksponiranijih hrvatskih regata na kojoj sudjeluje velik broj zaljubljenika u jedrenje i medijskih kuća iz Hrvatske i Europe. Na regatnom polju Fiumanke bok uz bok jedre maxi krstaši i male obiteljske jedrilice, uživajući u međusobnom nadmetanju. Jedrilice su podijeljene u nekoliko skupina prema duljini trupa i jedrilju, a o čemu ovisi hoće li jedriti Racing ili Cruising, odnosno dužu ili kraću rutu regate.

Prva Fiumanka zajedrila je 2000. godine, u čast zaštitnika grada Rijeke sv. Vida i od tada se održava druge subote u lipnju, izuzev 2020. godine, kada je zbog pandemije termin regate prebačen u zadnji vikend rujna. Na startu prve Fiumanke našlo se 114 jedrilica što je bio do tada nezapamćen broj brodova na nekoj domaćoj regati pa se već tada dalo naslutiti da je pred Fiumankom svijetla budućnost.

Fiumanka nije događaj samo za nautičare, već za cijeli grad i sve njegove posjetitelje. Svake godine u manifestaciji sudjeluje preko 1500 jedriličara, a više od 20 tisuća gledatelja regatu prati s brojnih promatračkih pozicija, od Rijeke preko Trsata pa do Kostrene kao i sa privatnih i organiziranih pratećih brodova.

Više na mrežnim stranicama fiumanka.eu.

(foto: Fiumanka.eu)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari