U SUBOTU U HNK IVANA pl. ZAJCA Tradicionalni koncert povodom blagdana Svih svetih donosi Dječju misu Johna Ruttera

Najčuvenije djelo britanskog skladatelja Johna Ruttera Mass of the children / Dječja misa (za sopran, bariton, dječji zbor, mješoviti zbor i orkestar) bit će izvedeno u riječkom HNK Ivana pl. Zajca na tradicionalnom Koncertu povodom blagdana Svih svetih, pod dirigentskim vodstvom maestra Igora Vlajnića, u subotu, 31. listopada 2015. godine u 20.00 sati.

U njegovoj će izvedbi uz sjajne soliste, prvake riječke Opere, sopranisticu Kristinu Kolar i baritona Roberta Kolara, sudjelovati orkestar i zbor HNK Ivana pl. Zajca te dječji zbor, djevojački zbor i mješoviti zbor riječke Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.

Rutterova „Misa za djecu” nastala je iz želje da se napravi djelo koje bi spojilo djecu i odrasle, na način kako je to za njega omogućio Brittenov „Ratni rekvijem” dok je bio u školskom zboru.

Poznata Rutterova „Dječja misa”, koja će biti izvedena u drugom dijelu koncerta, donosi pet stavaka: Kyrie, Gloria, Sanctus and Benedictus, Agnus dei i Finale. Finale se pak sastoji od dodatnih tekstova iz Agnus Dei koji nisu korišteni u prethodnim stavcima, te od dviju Rutterovih adaptacija pjesme Bishopa Thomasa Kena „An Evening Hymn“.

Riječ je o ne-liturgijskoj Missi brevis, s tradicionalnim latinskim i grčkim misnim tekstovima koje se isprepliću s nekoliko engleskih pjesama. Rutterovo istančano pisanje isprepleteno s latinskim tekstovima i poznatim jutarnjim i večernjim molitvama Thomasa Kena napisanim za Winchester Colege, djelu daje dojam cijelog dana, od buđenja do počinka.

Rutterova „Misa za djecu” nastala je, prema njegovim riječima, iz želje da stvori djelo čija bi izvedba spojila djecu i odrasle, upravo poput Brittenova „Ratnog rekvijema” dok je on pohađao školski zbor. Praizvedena je 2003. godine u Carnegie Hallu u New Yorku.

U prvom dijelu koncerta nastupit će zborovi Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova pod vodstvom svojih profesora. „Agnus Dei“ Gyorgja Selmeczija i „Ave Maria“ Adalberta Markovića izvest će Mali dječji zbor Osnovne glazbene škole pod dirigentskim vodstvom profesora Davora Juretića, koji će ravnati i djelima: „Pie Jesu“ Palestrine, „Aleluja“ W.A. Mozarta, „Ave Maria“ Pere Gotovca i „Uspavankom“ Slavka Zlatića u izvedbi Djevojačkog zbora Srednje glazbene škole. Mješoviti zbor Srednje glazbene škole izvest će, pod dirigentskim vodstvom profesorice Doris Kovačić, Zajčevu „Ave Maria“, „Oče naš“ Matka Brajše Rašana te „Uzdah se u Gospodina“ Adalberta Markovića.

Prvi dio koncerta okončat će zajedničkim nastupom svih zborova u izvedbi još jednog djela Johna Ruttera „Look at the world“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari