TEMA ''SVJETIONIK''

Galerija | Terapeutski vrt KBC-a Rijeka postaje oaza kreativnosti za onkološke pacijente

Umjetnost kao oblik podrške i  osnaživanja

Udruga Srce za nju i Klinka za tumore KBC-a Rijeka jučer su održale drugu terapeutsku art radionicu namijenjenu onkološkim pacijentima Klinike i članovima njihovih obitelji. Druženje uz umjetnost prigodno je organizirano u terapeutskom vrtu koji su uz koordinaciju članica Udruge uredili onkološki pacijenti, volonteri i djelatnici Klinike za tumore u okviru ovogodišnjeg Tjedna zdravlja.

Likovnu radionicu čija je kreativna tema „Svjetionik“ osmislio je Art&Cheers Srebrni studio iz Rijeke, uz pomoć članica udruge Srce za nju kako bi pacijentima pokazali da postoji put kroz životne izazove i teška vremena te pružili osjećaj sigurnosti i nade. Događanje su oplemenili vrijedni članovi Kuće utočišta Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, na čelu s voditeljicom s. Veronikom Milom Popić izradivši slane i slatke zalogajčiće. Zajedničkoj misiji pomaganja priključio se i fotograf Petar Kurschner zabilježivši svojim fotografijama brojne predivne trenutke te cvjećarnica GabiFlores s Krka koja je donacijom cvijeća obradovala sve okupljene.

„Kroz svoj svakodnevni kontakt s onkološkim bolesnicima djelatnici Klinike za tumore i članice Udruge Srce za nju osluškivali su njihove potrebe i želje pretvarajući ih u svrsishodne akcije i projekte, pa je tako pokrenuta i ova priča. U art terapiji bolesnici pronalaze utočište i predah od problema s kojima se suočavaju. Art terapija se može koristiti za rješavanje širokog spektra problema, uključujući anksioznost, depresiju, traumu, tugu i stres, a navedeno je svakako nešto kroz što naši onkološki bolesnici prolaze. Prva art terapeutska radionica za onkološke pacijente održana u travnju ove godine polučila je lijep uspjeh i izazvala oduševljenje pacijenata, stoga smo organizirali i ovu radionicu s ciljem uvođenja ovakvih projekata u svakodnevnu kliničku praksu. Smatramo da je art terapija važna jer je usmjerena na osnaživanje i razvoj pozitivnih strana osobe u cilju suočavanja s problemima na drugačiji, konstruktivan način“, rekla je ovom prigodom izv. prof. dr. Ivana Mikolašević, predstojnica Klinike za tumore.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari