U UTORAK PRIMOPREDAJA U 3. MAJU Kučan: “Predajemo brod u roku. U 3. maju će i za sto godina biti porinuća!”

Foto: Algoma Interpid na probnoj vožnji (Ratomir Savić)

U 3. maju se užurbano priprema primopredaja samoiskrcavajućeg broda za rasuti teret, za kanadskog naručitelja Algomu

Najavljena je za utorak, 29. rujna u podne i bit će to prva isporuka broda nakon tri i pol godine i čak 427 dana blokade računa, prenosi Radio Rijeka.

Nakon krize u poslovanju, to je veliki uspjeh riječkih brodograditelja, ističe direktor 3. maja Edi Kučan.

Samoiskrcavajući brod za prijevoz rasutog tereta “Algoma Interpid”, novogradnja 733, sestrinski je brod već ranije izgrađenog za flotu kanadskog naručitelja. Dugačak je 198 metara, i izgrađen je uz pomoć kredita dobivenog zahvaljujući vladinim jamstvima.

Kučan ističe ponos da su uspjeli poštivati dogovorene rokove, unatoč kašnjenju financijskih obroka kao i zbog epidemije koronavirusa otežane dostave materijala.

“Nakon 427 dana blokade računa, uspjeli smo ostvariti san i dovršiti brod s 800 trećemajaca i oko 250 kooperanata, kojima zahvaljujem na trudu”, rekao je Kučan te najavio da će potpisivanje primopredaje biti 29. rujna u podne u dvorani uz zapadni ulaz u brodogradilište uz poštivanje epidemioloških mjera, prenosi Radio Rijeka.

Radi se i na gradnji 723, kemijskom tankeru za španjolskog naručitelja, na izradi trupa polarnog kruzera za australskog naručitelja te na nekoliko sekcija budućih brodova.

Još predstoji teška pravna bitka za izdvajanje budućnosti 3. maja od dugova Uljanikovih tvrtki u stečaju, ali Kučan je uvjeren da će trećemajci uspješno graditi brodove i za sto godina.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari