U utorak u Rijeci zanimljivo predavanje našeg uglednog astronoma Korada Korlevića

Foto: Riječanin/Mateo Levak

Jedan je od vodećih hrvatskih astronoma i pokretača Zvjezdarnice Višnjan, Korado Korlević, održat će u utorak 28. siječnja u 18 sati predavanje u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka).

Potaknut problematikom srazova Zemlje s asteroidima i kometima, Korlević je zaslužan za poticanje istraživanja malih tijela Sunčeva sustava, što je rezultiralo i prvim otkrićima asteroida i kometa iz Republike Hrvatske. Otkrio je više od 1400 asteroida, a sudjelovao je i otkrivanju dvaju kometa. Od 1993. godine radi kao voditelj edukacijskih i znanstvenih aktivnosti pri Zvjezdarnici Višnjan. Uz pedagoški rad, objavio je i mnogo znanstvenih i znanstveno-popularnih radova u zemlji i inozemstvu.

Prema podacima na stranici Minor Planet Discoverers, Korlević je dvadeseti najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena. Organizacija The Planetary Society nedavno je dodijelila Shoemaker NEO Grant stipendije izuzetno uspješnim astronomima amaterima diljem svijeta za pronalazak i praćenje asteroida koji mogu postati potencijalna prijetnja Zemlji. Među izabranima je i Korado Korlević, pri čemu je zvjezdarnica Višnjan dobila 10.825 dolara za unapređenje zrcala teleskopa zvjezdarnice i za kupnju druge opreme kojom će biti moguće promatrati i pratiti mnogo tamnije objekte u svemiru.

Korlević se trenutno bavi astronomskom edukacijom, promicanjem astronomije i znanosti znanstveno-popularnim predavanjima i medijskim nastupima, izradom astronomskih instrumenata, meteorima i meteoritima, razvojem metoda kreativnog mišljenja i njihovom primjenom u edukaciji te projektima zaštite prirode i baštine. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, član je mnogih međunarodnih strukovnih organizacija, počasni je član četiriju udruga, a za zasluge na području astronomije i edukacije Komisija za imenovanje Međunarodne astronomske unije jedno je od nebeskih tijela između Marsa i Jupitera nazvala Korado.

U organizaciji Drugog mora, predavanje se tematski nadovezuje na izložbu Brojeći Mjesečeve kratere, koja je u Filodrammatici otvorena do 31. siječnja, radnim danima od 17 do 20 sati. Izložba grčke umjetnice Kyriaki Goni tematizira zamišljeni susret devetnaestostoljetnog astronoma Johanna Friedricha Juliusa Schmidta i najsuvremenije umjetne inteligencije DeepMoon, te njihovu posvećenost otkrivanju Mjesečevih kratera.

Radi mogućeg velikog interesa za predavanje, posjetitelji se pozivaju da u Filodrammaticu dođu malo ranije. Zbog drugih programa koja u velikoj dvorani slijede nakon predavanja, Korlevićevo izlaganje će početi točno u 18 sati i završiti do 19:30. Ulaz je slobodan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari