EU PROJEKT

U Viškovu nabavili dostavno vozilo za pomoć starijim osobama

Zaživio je EU projekt „Dostojanstvena starost u vlastitom domu – socijalne usluge Urbane aglomeracije Rijeka“

Jedna od prvih projektnih aktivnosti EU projekta „Dostojanstvena starost u vlastitom domu – socijalne usluge Urbane aglomeracije Rijeka“ u kojem je nositelj Hrvatski crveni križ-Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, a partner Općina Viškovo bila je nabava dostavnog vozila za potrebe projekta što je uspješno okončano.

Tako će uskoro korisnicima starije životne dobi kojima je to potrebno na raspolaganju biti medicinska oprema poput medicinskih kreveta, anatomskih madraca, invalidskih kolica i slične opreme koja će se koristiti bez naknade.

Bio je to povod sastanka projektnih timova na kojem su sudjelovali zamjenik načelnice Općine Viškovo Denis Mladenić, zamjenica opatijskog gradonačelnika Kristina Đukić, predsjednica opatijskog Crvenog križa Đana Pahor, voditeljica projekta Katarina Šebalj te Irena Gauš i Jasmina Fabac iz Odsjeka ureda načelnika Općine Viškovo.

Iz posudionice medicinske opreme koja će nastati kao dio ovog projekta korisnicima će opremu na njihove adrese dopremati dostavljač koji će se uskoro zaposliti. Uspješno je već proveden postupak zapošljavanja voditelja projekta u ime Crvenog križa Opatija.

Osim posudionice medicinske opreme ovaj će projekt svoju dodanu vrijednost pružiti i kroz zapošljavanje gerontodomaćica koje će pomagati nemoćnim osobama i osobama starije životne dobi u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti.

Ukupna vrijednost projekta je 1.987.142,26 kuna i u cijelosti se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda. Projekt će trajati 2 godine. U osnovnim crtama, projekt će djelomično ublažiti problem nedostatka kvalitetnih izvaninstitucionalnih socijalnih usluga jer će se osobama starijim od 65 godina i osobama s invaliditetom na području Urbane aglomeracije Rijeka omogućiti potrebna skrb i njega u vlastitom domu.

Bit ovog projekta je da se smanji institucionalizacija starijih osoba i osoba s invaliditetom te da im se omogući da u svojoj starijoj dobi dostojanstveno žive u svojim domovima. Osim pomoći u kući i obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti, korisnicima će se podići razina socijalizacije kroz komunikaciju i druženje kako se ne bi osjećali usamljeno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari