NABAVLJENA I POSEBNA OPREMA

U Viškovu “Sretnije djetinjstvo”! EU-sredstvima uređena senzorna soba, staza za trčanje i skok u dalje

Svrha projekta je osigurati rehabilitacijske tretmane i mobilni tim djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa i omogućiti im uključivanje u sportske aktivnosti

Opremljena senzorna soba u sklopu Osnovne škole Sveti Matej Viškovo i uređene staza za trčanje i staza za skok u dalj na školskom sportskom igralištu – prvi su vidljivi rezultati EU projekta „Podrška djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa – Za sretnije djetinjstvo“ čiji je nositelj Općina Viškovo, a partneri Grad Kastav i Dječji vrtić Zlatna ribica iz Kostrene.

Svrha projekta je osigurati rehabilitacijske tretmane i mobilni tim djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa i omogućiti im uključivanje u sportske aktivnosti. Putem ITU mehanizma iz Urbane aglomeracije Rijeka odnosno Europskog socijalnog fonda odobreno je 100-postotno financiranje u iznosu od 2.469.954,58 kuna.

„Tijekom ljeta smo proveli postupke za odabir izvođača radova te izveli radove na uređenju senzorne sobe, a nabavili smo i postavili svu opremu koja će biti na raspolaganju djeci s područja Viškova, Kastva i okolnog područja.

Senzorna soba je uređena u sklopu Osnovne škole Sveti Matej gdje je uređen te u potpunosti opremljen i kabinet za individualne terapije koje će provoditi stručni tim i raditi s djecom koja imaju potrebe za tim. Cijeli je prostor klimatiziran, ima i svoj skladišni prostor te toalet. Prilagođen je djeci smanjene pokretljivosti jer je nabavljen skalamobil odnosno uređaj koji se pričvrsti uz ogradu i njime do senzorne sobe dolaze djeca s određenim tjelesnim oštećenjima.

Pred zaključenjem je i postupak javne nabave za odabir stručnog tima odnosno rehabilitacijskog i mobilnog tima koji će raditi s djecom. Riječ je o defektologu odnosno edukacijskom rehabilitatoru, logopedu i psihologu za provođenje rehabilitacijskih tretmana. Formirat će se i mobilni tim u sastavu: psiholog, socijalni pedagog i socijalni radnik. Rehabilitacijski tim će bit angažiran u senzornoj sobi za provođenje terapija dok će mobilni tim funkcionirati na terenu, a njihov će se rad prilagoditi potrebama djece i njihovih roditelja. O početku rada timova i načinu provođenja terapija, korisnici će biti obavješteni putem medija i općinskih web stranica.

Projektni tim će, uz to, kontaktirati predškolske i školske ustanove s područja Viškova i Kastva te će djeca s tih područja koja imaju potrebe za tretmanima na taj način biti uključena u projekt. Ujedno je nabavljena i dostavljena potrebna didaktička oprema partnerima iz Kastva i Kostrene. Po završetku projekta, sva ta oprema i naučeno znanje ostat će kao trajna vrijednost“, ističe u ime projektnog tima svih triju partnera voditeljica Odsjeka ureda načelnika Općine Viškovo Irena Gauš.

S obzirom na to da projekt ima i svoj sportsko-rekreacijski dio, tijekom ljetnih mjeseci provedeni su i postupci javne nabave te je postavljena sportska oprema za provođenje škole atletike pa će djeca uz pratnju stručnih osoba naučiti osnove i vježbati trčanje i skok u dalj.

Nabavljena je i oprema za disciplinu skoka u vis koja će se postavljati prema potrebi. U razdobljima povoljnih vremenskih uvjeta ove će se aktivnosti provoditi na igralištu Osnovne škole Sveti Matej. Za vrijeme kišnih dana i niskih temperatura ove će se aktivnosti provoditi u školskoj sportskoj dvorani Matija Katalinić u Kastvu jer je oprema nabavljena i za našeg projektnog partnera iz Kastva.

„Osim same senzorne sobe, dodatna vrijednost projekta „Za sretnije djetinjstvo“ jest njegov inkluzivan pristup jer će se omogućiti djeci s teškoćama u razvoju i djeci urednog razvoja da se zajednički uključe u sportske aktivnosti. Ovom smo se temom pozabavili jer pratimo situaciju na terenu i vidjeli smo da imamo problematičnu skupinu djece u težem socijalno-ekonomskom statusu, djecu koja nisu uključena u sve vrtićke i školske programe, djecu s problemima u ponašanju i teškoćama u razvoju. To je izrazito osjetljiva skupina, a sve projektne aktivnosti smo posložili da osiguramo podršku upravo ovoj ciljnoj skupini. Kao članovi Urbane aglomeracije Rijeka nastojat ćemo da se aktivnosti prošire i na ostale jedinice lokalne samouprave koje su članice Urbane aglomeracije Rijeka“, istaknula je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari