TOPLA DOBRODOŠLICA

U Viškovu toplo primljena obitelj iz Afganistana kojoj je dodijeljena međunarodna zaštita

smart

Četveročlana obitelj iz Afganistana prije dva mjeseca doselila je u Viškovo u sklopu prihvata osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita

Na ovaj način Republika Hrvatska kao članica Europske unije izvršava svoju obvezu prihvata jednog dijela osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita i u Hrvatskoj borave na zakonit način.

Tim je povodom u suradnji s Centrom za kulturu dijaloga i udrugom Civis mundi u Općini Viškovo održan prijem za afganistansku obitelj. Općinska načelnica Sanja Udović obitelji je poželjela dobrodošlicu u općinu s najviše stanovnika u Hrvatskoj, vjeruje da će se u Viškovu osjećati ugodno i da će ih zajednica prihvatiti te im olakšati životnu situaciju u kojoj su se našli.

„Naša je općina, osim po četiri nematerijalna kulturna dobra pod zaštitom UNESCO-a, poznata po multikulturalnosti jer su se na područje naše općine nakon završetka rata prije 25 godina doseljavali ljudi iz cijele Hrvatske te susjedne Bosne i Hercegovine. Tema integracije je proteklih mjeseci postala vrlo aktualna što govori u prilog činjenici kako je potrebno imati odgovore na pitanja stambenog smještaja, primarne zdravstvene zaštite, obrazovanja, socijalnog rada i zapošljavanja. Budući da na našem području do sada nismo imali obitelji kojima je odobrena međunarodna zaštita, Općina Viškovo će kroz izmjene Odluke o socijalnoj skrbi afganistanskoj obitelji osigurati besplatni javni prijevoz te se angažirala u pronalasku liječnika obiteljske prakse i stomatologa za naše nove sumještane“, istaknula je općinska načelnica i uručila im prigodan poklon s prehrambenim proizvodima i higijenskim potrepštinama.

Gosti su u znak zahvalnosti za toplu dobrodošlicu pripremili tradicionalna afganistanska slatka i slana jela.

Izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga Nejra Kadić Meškić Općini je uručila „Povelju za promicanje različitosti u jednakosti“ kao priznanje za, među ostalim, doprinos promicanju ljepote različitosti i poticanju dijaloga, prihvaćanju načela i praksi jednakosti i ravnopravnosti, stvaranju inkluzivne sredine te jačanju interkulturnog radnog i društvenog okruženja te prepoznavanju važnosti integracije i uključivanja osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo.

Na prijemu je bila i direktorica Turističke zajednice Općine Viškovo Marina Jurić koja je novim sumještanima održala prigodnu prezentaciju o Viškovu, njegovoj baštini, tradiciji i posebnostima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari