NA DANAŠNJOJ KONFERENCIJI

U zadnjih pet godina PGŽ usmjerila 205 milijuna kuna u Gorski kotar

Foto: gorskikotar.hr/Promotiv

U okviru Fonda za Gorski kotar, iz proračuna Primorsko-goranske županije, ravnomjerno je raspoređeno milijun kuna za sufinanciranje sedam projekata šest goranskih gradova i općina – gradova Vrbovskog, Čabra, Delnica te općina Fužine, Skrad i Lokve, izvijestio je na redovitoj konferenciji za novinare zamjenik župana Petar Mamula.

Prihvatljive su bile sve aktivnosti vezane za izgradnju ili obnovu zgrada javne namjene, a odobreni projekti, među ostalim, uključuju izgradnju tržnice u Delnicama, uređenje edukativne staze „Lepenica“ te Doma kulture u Plešcima.

U sklopu Fonda za Gorski kotar u ovoj godini planirana su sredstva za raspodjelu u ukupnom iznosu od 1,5 milijuna kuna za devet jedinica lokalne samouprave s područja GK, pojasnio je zamjenik župana i dodao kako se očekuju još prijave od preostale 3 JLS kojima će se rasporediti preostala sredstva na nekom od narednih kolegija župana.

Dodatnih 1,5 milijuna kuna dodijeljeno je u okviru programa „Razvoj mreže sanjkališta u Gorskom kotaru“. S iznosima od 750 tisuća kuna, Općini Fužine sufinancirat će se nabava i montaža pokretne trake za Sanjkalište “Plasa”, a Gradu Vrbovsko nabava ratraka te nabava i montaža pokretne trake na sanjkalištu u naselju Vujnovići.

Prijavitelju čiji projekt nije bio odabran i sufinanciran na temelju javnog poziva u prethodnoj godini, omogućeno je pravo prednosti u tekućoj. Na taj način se omogućava sufinanciranje onih prijavitelja koji zbog redoslijeda zaprimanja prijava nisu bili odabrani, istaknuo je zamjenik Mamula.

Dodao je kako je Primorsko-goranska županija u posljednjih pet godina usmjerila 205 milijuna kuna u Gorski kotar, što je u granicama mogućeg za PGŽ te ukazao na potrebu jače državne potpore tom području.

„Nadamo se da će potpuno zaživjeti Zakon o brdsko-planinskom području, odnosno da se donesu podzakonskih akti temeljem kojih će se u razdjelima Ministarstva kroz određene mjere pomoći goranskim općinama i gradovima i time omogućiti korištenje sredstava za sufinanciranje projekata iz državnog proračuna“, ustvrdio je zamjenik Mamula.

VIDEO DANA:

Kulturno- turistička ruta Putovima Frankopana i Centar za posjetitelje Velike zvijeri u Staroj Sušici dobitnici su srebrnih povelja nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ u kategoriji ruralni turistički projekt, a nedavno osvojene nagrade komentirale su pročelnica Sonja Šišić i ravnateljica JU Priroda Irena Jurić.

„Drago nam je da je stručna javnost prepoznala napore PGŽ-a da kroz projekt „KTR Putovima Frankopana“ razvija ruralna područja. Od 20 objekata u Ruti, njih 18 nalazi se u ruralnim krajevima koja još nisu dovoljno turistički valorizirana. I upravo zato je ovaj projekt, koji objedinjava priču o kulturi, gastronomiji i prirodnoj baštini, značajan za razvoj turizma i to tijekom čitave godine“, rekla je pročelnica.

Ravnateljica JU Prirode Irena Jurić navela je kako je u nešto od manje od godinu dana čak osam tisuća ljudi posjetilo Centra za posjetitelje Velike zvijeri u Staroj Sušici, čime se, osim osvještavanja o potrebi zaštite prirode doprinosi i turističkom razvoju kraja. Dojmovi posjetitelja su izrazito pozitivni, rekla je ravnateljica i uputila pohvale djelatnicama Centra koje su tome doprinijele. Ujedno je podsjetila da je drugi centar kojim upravlja JU Priroda, Centar za bjeloglave supove na otoku Cresu u Belome, nagrađen plaketom održivog turizma Hrvatske turističke zajednice.

Nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ tradicionalno dodjeljuje Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“, a čak devet nagrada stiglo je u Primorsko-goransku županiju, između ostalih i šampionska titula Veliki zlatni suncokret.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas predstavio je Akcijski plan energetske učinkovitosti Primorsko-goranske županije za razdoblje 2022.- 2024. godine. Procjenjuje se da će PGŽ ostvariti godišnje uštede u iznosu od 21.407 MWh pri čemu će smanjenje CO2 iznositi 5.942 t CO2. Predložene su 22 mjere najvećim djelom u sektorima zagradarstva i prometa.

Od značajnijih projekata, ravnatelj Jardas izdvojio je energetsku obnovu pet Domova zdravlja, domove za starije osobe na Kantridi i otoku Krku, nakon ugradnje dizalice topline i ugradnju kolektora za toplu vodu u Thalassotherapiji Crikvenica čime bi se potpuno eliminiralo dogrijavanje tople vode u bazenima s lož uljem te postavljanjem fotonaponskih modula na krovove škola i zdravstvenih ustanova kako bi se u narednim godinama eliminirala potrošnja električne energije.

Prema Planu, ovisno o udjelu EU, državnih i drugih sredstava, PGŽ će investirati između 38,7 i 53 milijuna kuna vlastitih sredstava u poboljšanje energetske učinkovitosti, naveo je ravnatelj i dodao da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dalo suglasnost na Plan, a isti će se proslijediti na usvajanje Županijskoj skupštini PGŽ. 

Na pitanje novinara o aktualnoj  situaciji u luci Mrtvaška, zamjenik župana Petar Mamula kazao je kako je, prema informacijama od ravnatelja ŽLU Mali Lošinj, tijekom protekle noći došlo do incidenta. Nekoliko maskiranih osoba ušlo je u zonu gradilišta te su razbili rampu na ulazu. Pozvana je policija koja je obavila očevid čiji detalji za sada nisu poznati, rekao je Mamula.

S današnje konferencije za novinare uputio je i čestitke svim građanima u povodu Dana Europe i Dana pobjede.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari