U ŽUPANIJI PONOSNI NA RODNU RAVNOPRAVNOST: Sedam od 11 upravnih odjela PGŽ vode žene!

Sedam od jedanaest upravnih odjela vode žene, a to su pročelnice: Dragica Marač, Branka Ivandić, Edita Stilin, Koraljka Vahtar-Jurković, Nada Milošević, Melita Raukar i Đulija Malatestinić

Redovnu tjednu konferenciju za novinare održanu uoči Međunarodnog dana žena, otvorila je zamjenica župana Marina Medarić koja je naglasila da su žene još uvijek podzastupljene u poslovima, obitelji i politici te ih je pozvala da se aktivno uključe u društvene i političke procese, jer samo tako mogu sudjelovati u kreiranju svoje budućnosti.

Konstatirala je također da nikada nije bilo manje žena u sazivima skupština, gradskih i općinskih vijeća nego sada, te da je u sadašnjem sazivu sabora najmanje žena zastupnica, tek jedna petina. U Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije taj je prosjek ipak bolji jer je među članovima 30 posto žena ili 10 posto više žena od hrvatskog prosjeka. Kada su u pitanju izvršne funkcije u županijskoj upravi, tu sa 66 posto dominiraju žene, prenose mrežne stranice PGŽ.

Naime, sedam od jedanaest upravnih odjela vode žene, a to su istakle i same pročelnice: Dragica Marač, Branka Ivandić, Edita Stilin, Koraljka Vahtar-Jurković, Nada Milošević, Melita Raukar i Đulija Malatestinić na današnjoj konferenciji za novinare.

Pročelnica Marač je tom prigodom naglasila: “S pozicije mog odjela mogu reći da je Županija jedna rijetko senzibilizirana županija po pitanju rodne ravnopravnosti jer se tu pristupa po prizmi ljudskih prava”.

Da Županija kroz politiku zapošljavanja vodi računa i o zastupljenosti i ravnopravnosti spolova istaknula je i pročelnica Ivandić dodavši: “U Upravim tijelima PGŽ zaposleno je 186 službenika i namještenika od toga 123 žene koje obavljaju sve vrste poslova – od administrativnih, stručnih, savjetodavnih do rukovodećih.

“U prilog većem broju žena na rukovodećim pozicijama govorila je i pročelnica Stilin pojasnivši to na slijedeći način: “Da je više žena na rukovodećim mjestima bilo bi sigurno manje korupcije. Vrlo je teško da će žene, s obzirom na svoje principe i moralnost, dovesti u pitanje svoju profesionalnu radnu etiku”.

Unatoč činjenici da tematski gledano vodi upravni odjel koji se može smatrati “poprilično muškim”, pročelnica Milošević u tome ne vidi problema. “Ako se poštuje profesionalnost, profesionalni pristup i stručnost onda smatram da tu razlika između muškaraca i žena i u njihovom radu ne bi trebala biti prisutna”.

Osvrnuvši se na općeniti položaj žena u gospodarskom svijetu pročelnica Raukar je naglasila: “Tu nam statistike ne idu u prilog. Što se ide više u tom poslovnom svijetu u hijerarhiji to još uvijek više dominira muški spol”.

Pročelnica Vahtar-Jurković primijetila je da: “Ono što se priželjkuje na razini cijele Hrvatske kod nas već provodi” budući da se rukovoditelji upravnih odjela biraju “po isključivom kriteriju znanja i iskustva, odnosno stručnosti”.

Pročelnice su isticale i važnost cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja žena, koje se, kažu, podupire u županijskoj upravi, a posebno je naglašena potreba očuvanja dobrog duševnog zdravlja žena. U tom smislu pročelnica Malatestinić je istaknula: “Poznata je sintagma da su žene čuvarice zdravlja u obitelji, one nisu samo njegovateljice u slučaju bolesti”. Stoga je naglasila da je iznimno važno skrbiti i o duševnom zdravlju majki, koje je, pak, izuzetno važno za razvoj djece.

Župan Zlatko Komadina čestitao je svim ženama u Primorsko-goranskoj županiji Međunarodni dan žena kazavši da mu je zadovoljstvo raditi s tako stručnim kolegicama.

“Kod nas nikada nije bila u pitanju diskriminacija, ni rodna, ni dobna, niti bilo koja druga”, rekao je navodeći da su zamjenik župana i predsjednik Županijske skupštine pripadnici nacionalnih manjina, da SDP u skupštini ima šest vijećnica te da ima i mladih mlađih od 30 godina. “U jednom dijelu našeg političkog ili društvenog odrastanja očito treba postojati ta tzv. pozitivna diskriminacija, dok ne postane bespredmetno da se pitamo tko je muško, tko je žensko, tko je Hrvat, tko Srbin, tko je mlad, a tko je star – ili si sposoban ili nisi sposoban”, rekao je Komadina.

Uoči sjednice župan Komadina svim je novinarkama i pročelnicama u povodom Međunarodnog dana žena poklonio ruže.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari