NEUGODNO OKU

(FOTO, VIDEO) Širom Kvarnera primijećene sluzave nakupine na površini mora; Evo o čemu je riječ!

Foto: Sanja Zović

Iako se za cvjetanje mora kaže da je izvanredna prirodna pojava, ona se zadnjih godina događa sve češće, zapravo od 2000. godine je redovita. 

Javlja se pri određenim vremenskim uvjetima kao što su promjene temperature mora i većih količina oborina u proljetnom razdoblju uz povećan unos hranjivih soli dušika i fosfora koji služe kao hrana za fitoplankton. Najčešće se pojavljuje krajem lipnja i početkom srpnja.

Medveja ovih dana! (Foto: Sanja Zović)

Zbog mirnog vremena, odnosno zbog oslabljene cirkulacije, sluzave nakupine se uglavnom nalaze na površini predstavljajući vizualno neugodnu pojavu za kupače ali i potpuno bezopasnu za ljudsko zdravlje ako se radi o bakteriološki čistom moru, može se pročitati na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

VIDEO DANA:

Ipak, svake godine ljudi se pitaju o čemu se radi, posebno kada cvjetanju poprimi veće razmjere, kao primjerice ovih dana u Zadru, te u primjerice Valbiski na Krku, ali i širom Kvarnera, a posebno na Liburnijskom području gdje je je naša čitateljica zabilježila ove fotografije i video.

Pojava nije oku ugodna i tjera turiste s plaža, no nije opasna. Ali jest ipak dokaz klimatskih promjena i onečišćenosti mora.

Prvi zapisi o cvjetanju mora za Jadran datiraju iz 18. stoljeća, intenzivnije se pojavljuje od 1988. godine, a od 2000. godine pojavljuje se svake godine. Cvatnja se odvija od površine do dna mora, ali je zbog intenziteta svjetla jača u površinskim slojevima.

Cvjetanje mora je prirodna pojava koja se povremeno javlja i u otvorenim i u obalnim vodama, ali zabrinjava što je intenzitet i učestalost ovih pojava sve rašireniji, češći i dugotrajniji, što se sasvim sigurno velikim dijelom može pripisati negativnom utjecaju aktivnosti čovjeka na prirodu općenito (klimatske promjene) i na sam morski ekosustav (putem otpadnih voda i različitih drugih aktivnosti), piše na stranicama ZZJZDNZ-a.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari