NOVI PROJEKT

Udruga UZOR uz podršku Grada Rijeke plaća podstanarinu žrtvama nasilja nakon izlaska iz skloništa

Udruga UZOR uz potporu Grada Rijeke započinje s novim projektom „Podrška stanovanju i kvaliteti života nakon izlaska iz skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji“.

Riječ je o projektu putem kojeg se ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja, nakon izlaska iz skloništa, pokrivaju troškovi stanovanja na određeno vrijeme. Pravo na ostvarivanje ove pomoći imaju žrtve nasilja koje napuštaju sklonište udruge UZOR, ali i druga skloništa žrtve nasilja, primjerice drugo Sklonište koje djeluje na području Grada Rijeke, Dom Sv. Ana. Cilj ove nove usluge je ekonomski osnažiti žene i djecu te im osigurati bolju kvalitetu života.

Projekt su predstavile pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković te predstavnici Udruge UZOR, predsjednica Paula Bogović i psihologinja Duška Car Drljača.

Kako je kazala Bogović, promjenom zakonske regulative povećan je broj prijavljenih kaznenih djela vezanih uz problem nasilja u obitelji. Tako je u 2021. godini zbog prekršaja nasilja u obitelji prijavljeno je 8368 osoba (75% osobe muškog spola), te je prijavljeno 6452 kaznenih djela među bliskim osobama (žene su žrtve u 79% slučajeva).

„Istovremeno, iako postoji posebna mjera stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji, u posljednje dvije godine je podneseno samo 70 zahtjeva a odobreno ih je 40 i to najviše na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Razlozi zbog kojih je podneseno tako malo zahtjeva su to što žrtve nasilja nemaju informaciju o svojem pravu na stambeno zbrinjavanje, zatim organizacije koje rade sa žrtvama nasilja nemaju iskustva s ostvarivanjem prava, kao i činjenica da žrtve nasilja moraju ispuniti jako komplicirane uvjete da bi uopće mogle predati zahtjev za ostvarivanje prava. Jedan od njih je i pravomoćna sudska presuda o počinjenom nasilju u obitelji, a s obzirom na iznimnu sporost pravosudnih postupaka koji najčešće traju barem dvije, tri i više godina, žene nakon izlaska iz skloništa nemaju pravomoćnu presudu“, kazala je Bogović.

VIDEO DANA:

Kao odgovor na nefunkcioniranje mjere stambenog zbrinjavanja, a posebice na uvjete koji su otežavajući za ostvarivanje toga prava Udruga UZOR i Grad Rijeka ovim projektom pružaju ženama žrtvama nasilja mogućnost ostvarivanja prava na sigurnost i dostojanstven život.
„Razvili smo model za koji se nadamo da će biti kontinuiran i da ćemo uz podršku Grada Rijeke i u sljedećim godinama moći pomagati žrtvama nasilja i na ovaj način, barem do trenutka dok mjera stambenog zbrinjavanja ne razvije na način da bude učinkovitija i svrsishodnija“, kazala je Bogović.

„Žene žrtve nasilja nakon izlaska iz skloništa, ukoliko se odluče živjeti u Rijeci, mogu se javiti na telefon UZOR-a 099 502 75 53, gdje mogu dobiti sve usluge i podršku koja je inače dostupna kroz druge projekte udruge“, kazala je Car Drljača.

Udruga UZOR već 15 godina kontinuirano provodi programe kroz koje pruža socijalne usluge, a osim savjetovališta i skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, provodi psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji te savjetovalište za djecu i mlade.

Za programe Udruge Uzor Grad Rijeka na godišnjoj razini izdvaja oko 700 tisuća kuna. Sredstva za provedbu projekta u visini od 100.000 kuna osigurana su putem Javnog natječaja za odabir projekata/programa u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi u 2022. godini Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

“Grad Rijeka od samih početaka pruža podršku radu Udruge UZOR, prepoznajući vrijednost njihovih programa“, kazala je pročelnica Mušković, podsjećajući između ostalog kako je riječ i o jednoj od inicijativa vijećnika HDZ-a sa sjednice Gradskog vijeća kojom se naglasila važnost pomoći žrtvama nasilja nakon izlaska iz skloništa.

Grad Rijeka je Odlukom o socijalnoj skrbi za ostvarivanje pomoći za jednoroditeljske obitelji propisao cenzus prihoda u iznosu koji je za 20% viši od uobičajenih cenzusa prihoda, kako bi jednoroditeljske obitelji, a najčešće se radi o majkama s djecom, mogle ostvariti određene oblike pomoći.

„Jednoroditeljske obitelji najčešće koriste pravo na naknadu dijela troškova podstanarine, koja za primjerice majku s jednim ili dvoje djece iznosi 750 kuna. S obzirom na to da znamo da su podstanarine visoke, prepoznato je da to nije dovoljan iznos, i zato smo odlučili prihvatiti ovaj projekt s kojim se udruga UZOR javila na naš natječaj“, kazala je pročelnica Mušković, istaknuvši kako će Grad Rijeka kod budućih izmjena Odluke o socijalnoj skrbi nastojati proširiti broj pomoći koje može koristiti ta kategorija korisnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari